Profiel: Alles over Robert Eenhoorn (toekomstig directeur Feyenoord?)

Robert Eenhoorn is een voormalig tophonkballer, honkbalcoach en de huidige algemeen directeur van voetbalclub AZ. Hij werd geboren op 9 februari 1968 in Rotterdam. Als honkballer nam hij deel aan de Olympische Spelen in Sydney en wordt beschouwd als een van de beste Nederlandse honkballers ooit.

Na zijn carrière als speler werd hij in 2009 aangesteld als technisch directeur van de KNBSB, waar het nationale team onder zijn leiding verschillende kampioenschappen won. Vanaf 1 oktober 2014 was hij algemeen directeur van AZ, waar hij de club naar succes leidde. In juli 2024 vertrekt hij bij AZ. 

Eenhoorn bondscoach Nederlands honkbalteam

In zijn jonge(re) jaren was Eenhoorn jarenlang de vaste korte stop van het Nederlands honkbalteam en was de derde Nederlander die het tot de hoogste afdeling van de Amerikaanse profcompetitie (Major League) bracht. Als coach leidde hij Nederland naar de eerste halve finaleplaats bij een WK in 2005 en herhaalde deze prestatie in 2007. Onder zijn leiding won het nationale team verschillende kampioenschappen, waaronder de Haarlemse Honkbalweek in 2010, het WK in 2011 en het EK in 2014.

Eenhoorn als algemeen directeur bij AZ Alkmaar

Als algemeen directeur van AZ speelde Robert Eenhoorn een belangrijke rol in de transformatie van de club. Toen hij in 2014 aantrad, verkeerde de club in financieel zwaar weer, maar onder zijn leiding werd AZ een welvarende club.

Commentator en chef voetbal bij de NOS, Arno Vermeulen, is van mening dat Eenhoorn kan terugkijken op een goede periode bij AZ.  "Eenhoorn heeft het heel goed gedaan. AZ presteerde in zijn periode altijd beter dan het geld dat ze hebben. De jeugdopleiding is fantastisch. Iedereen ziet dat bijna als voorbeeld. Financieel gaat het goed, met veel geld op de bank. AZ is een van de meest gezonde clubs in Nederland. Eenhoorn heeft ook wel de strijd gezocht met de topclubs. Soort Don Quixote. Dapper en voor niemand bang. Denk aan de coronaperiode waarin hij vond dat AZ door de KNVB de titel was afgenomen. Hij liet zien dat AZ bij de top van Nederland hoorde en serieus genomen moest worden."

Eenhoorn weg bij AZ

Zijn aangekondigde vertrek bij AZ in juli 2024 kwam als een verrassing, maar hij gaf aan dat hij niet meer de volle honderd procent energie kon geven.

Vermeulen: "Ik had niet verwacht dat hij zou vertrekken. Als je dan leest dat hij 10 jaar directeur is geweest bij AZ. De omloopsnelheid van een algemeen directeur in de Eredivisie is over het algemeen anderhalf jaar. Dan is dit zes keer zo lang."

Robert Eenhoorn fan van Feyenoord

Eenhoorn had het over metaalmoeheid. Arno Vermeulen: "Ja het helpt dan misschien niet mee dat het bij AZ in deze fase wat minder gaat. Maar dat hij vertrekt is niet zo gek na zo een tijd. Maar we dachten altijd: die gaat van AZ naar Feyenoord en dat lijkt nu geen logische stap. Want hij past op dit moment niet in die organisatie. Uiteindelijk gaat hij ooit naar de Kuip, maar er zal voor nu een tussenstap nodig zijn."

Eenhoorn's voorliefde voor Feyenoord is bekend, waar hij ook zelf uit Rotterdam komt. In de zomer van 2019 werd hij meerdere malen genoemd als mogelijke opvolger van toenmalig algemeen directeur Jan de Jong bij Feyenoord.  Nog steeds wordt een aanstelling bij Feyenoord door sommige mediagezien als slechts een kwestie van tijd. Zijn geschiktheid voor de directeursfunctie bij Feyenoord wordt namelijk breed erkend, en zijn connectie met de club en zijn mogelijke toekomstige betrokkenheid worden regelmatig besproken in de media. 

Eenhoorn toekomstig directeur bij Feyenoord

Martijn Krabbendam, Feyenoord-watcher van Voetbal International, verwacht dat Robert Eenhoorn in de toekomst weleens aan de slag gaat bij Feyenoord. Dat zegt Krabbendam in het programma Voetbalpraat op ESPN. "Er is al sprake van geweest, want hij heeft eerder al gesproken met de Vrienden van Feyenoord", geeft Krabbendam aan. "Ja, het staat in de sterren geschreven, zeggen ze dan toch? Hij zat als kind op de tribune daar", weet Krabbendam, die vervolgens van Arno Vermeulen de vraag krijgt of de wonden een beetje genezen zijn tussen Feyenoord en Eenhoorn. In het verleden was de relatie tussen de club en bestuurder minder, toen Feyenoord trainer Arne Slot weghaalde bij het AZ van Eenhoorn.

Eenhoorn opvolger Te Kloese bij Feyenoord

"Ja, uiteindelijk helen die wonden natuurlijk altijd, als er tijd overheen gaat. Het is een Feyenoord-jongen en hij zat als kind op de tribune. Het is een echte Feyenoorder, dus ik denk dat het uiteindelijk ooit wel zo zou zijn." 

Maar nog niet deze zomer? Dennis te Kloese is de huidig algemeen directeur bij Feyenoord en de verwachting is niet dat hij op korte termijn vertrekt. "Misschien richting het WK", verwijst Krabbendam naar het toernooi in 2026. "Hij is bij Feyenoord nog niet klaar, er is een hoop werk te doen." 

"Maar uiteindelijk zal het ooit zo zijn dat Eenhoorn bij Feyenoord aan de slag gaat."