De laatste vijf edities tussen Ajax en AZ

AZ bleek de afgelopen jaren een vervelende tegenstander te zijn voor Ajax. Zo wisten de Amsterdammers thuis en uit lang niet altijd de drie punten binnen te slepen. Aanstaande zondag staan beide clubs weer tegenover elkaar in Alkmaar. Voetbalflitsen blikt terug op de laatste vijf edities tussen AZ en Ajax.

6 mei 2023 Ajax 0-0 AZ

Het laatste treffen eindigde in een bloedeloos gelijkspel. Onder coach John Heitinga lukte het Ajax niet om AZ klein te krijgen. In een relatief saaie wedstrijd deelden beide ploegen de punten: 0-0.

18 september 2022 AZ 2-1 Ajax

De laatste editie waarin Ajax op bezoek ging bij AZ in Alkmaar dateert van 18 september 2022. De Amsterdammers begonnen de wedstrijd vol goede moet dankzij Mohamed Kudus. Hij bracht Ajax in de twaalfde minuut op voorsprong. Via Mees de Wit en Jens Odgaard kwam AZ vervolgens op voorsprong en de Amsterdammers slaagden er in de tweede helft niet in om terug in de wedstrijd te komen.

8 mei 2022 AZ 2-2 Ajax

Ajax bracht een bezoek in Alkmaar en had maar één doel voor ogen: De drie punten binnenhalen om zo kampioen te worden. Echter stak AZ daar een stokje voor. Brian Brobbey zette de Amsterdammers weliswaar met een 0-1 voorsprong de rust in, maar na doelpunten van Vangelis Pavlidis en Hakon Evjen keek Ajax tot vlak voor het einde van de westrijd tegen een achterstand aan. Het was uiteindelijk Edson Álvarez die namens de Amsterdammers de gelijkmaker binnenschoot.

3 maart 2022 AZ 0-2 Ajax

In de halve finale van de KNVB Beker nam AZ het in eigen huis op tegen PSV. Na een doelpunt in de elfde minuut van Steven Berghuis was het aan AZ om iets terug te doen. Echter lukte dit niet en schoot Davy Klaassen in de 89e minuut de 0-2 binnen waardoor niet AZ, maar Ajax naar de finale van de KNVB Beker ging.

12 december 2021 Ajax 1-2 AZ

Aan de voorhand van het treffen tussen Ajax en AZ had niemand er rekening mee gehouden dat AZ zomaar eens de tweede nederlaag van het seizoen aan landskampioen Ajax kon geven. In een eerste helft waarin Ajax voldoende kansen had, schoot Vangelis Pavlidis al vroeg in de tweede helft de 0-1 binnen. Sebastien Haller zette Ajax in de 73e minuut op gelijke hoogte, maar schoot AZ met Zakaria Aboukhlal even later de 1-2 binnen.