"Misschien moet je Europees soms wat realistischer zijn, Steijn kan dat"

De clubs uit de Eredivisie beginnen allemaal weer aan de voorbereiding en het speculeren over aankomend seizoen kan dus weer gaan beginnen. Zeker bij de clubs die grote metamorfoses ondergaan, door bijvoorbeeld een nieuwe trainer aan te stellen. Bij Ajax is Maurice Steijn de nieuwe eindverantwoordelijke. Kees Luijckx vertelt aan Ajax Showtime dat hij dat een goede keuze vindt.

Luijckx kent Steijn uit hun gezamenlijke tijd bij ADO Den Haag. Hoofdtrainer Raymond Atteveld werd daar een paar duels voor het einde ontslagen en Steijn nam het stokje over: "Het was een hele gekke situatie, maar hij was wel heel collegiaal richting Atteveld, en ook richting de groep was hij geloofwaardig. In zulke situaties kan iedereen zich op een gekke manier profileren, wat niet geloofwaardig is of waar je snel doorheen prikt, maar dat heb ik bij hem helemaal niet gehad."

Toen bekend werd dat Ajax de trainer een kans ging geven in de top van de Eredivisie, geloofde Luijckx dit in eerste instantie niet: "Een topclub als Ajax moet dat namelijk wel durven. Tegenwoordig worden vaak trainers met een grote naam aangesteld. Clubs denken vaak dat ze daarmee tijd kopen om een bepaald beleid te kunnen voortzetten. Trainers met een minder grote naam krijgen vaak wat minder tijd."

Stoere keuze

"Maar ik vind het eigenlijk wel een hele stoere keuze, en ook een keuze waar ik veel respect voor heb, want ik heb wel het idee dat ze nu onafhankelijke mensen aanstellen bij Ajax. Maar je kunt hier ook kneiterhard en snel mee op je bek gaan, zo is Ajax natuurlijk ook weer. Als je een grotere naam aanstelt, dan krijg je misschien wel wat langer de tijd…"

De oud-speler van onder meer AZ, Excelsior, NAC en Roda JC denkt dat Steijn ook in Amsterdam zichzelf kan blijven: "Als hij duidelijkheid kan geven aan spelers, zodat ze weten waar ze aan toe zijn en op welke positie ze zich moeten richten, dan is hij wel in staat om het beste uit heel veel spelers te halen. Dat ga je dan in de basiself zien, maar waarschijnlijk ook met de wissels. Hij gaat daarin dan onafhankelijk zijn keuzes maken, dat is hoe ik hem ken. Alleen de crux is: durf je dit bij Ajax te doen? Durft hij keuzes te gaan maken? Durft hij hard te zijn voor jongens die altijd gespeeld hebben?"

Feyenoord-doelman vertrekt