Top-tien duurste inkomende Eredivisie-transfers aller tijden!

De transferperiode breekt weer aan. De periode begint in Nederland op 2 januari en eindigt op 1 februari. Voor clubs die niet lekker in het seizoen zitten is het ideaal om hun selectie nog bij te schroeven. Dit zijn de top-tien duurste inkomende Eredivisie-transfers aller tijden! En ze staan allemaal op naam van Ajax...

10) Antony – 15,75 miljoen euro  

Antony stond bij São Paulo in Brazilië bekend als een groot talent en stond in de belangstelling van onder meer topclubs als Borussia Dortmund en Manchester City. Uiteindelijk vertrok hij naar Amsterdam. In Brazilië ontving men 15,75 miljoen euro plus zes miljoen euro aan bonussen voor de rechtsbuiten. Antony vertrok in de zomer van 2022 voor minimaal 95 miljoen euro naar Manchester United.

9) Georges Mikautadze - 16 miljoen euro 

Ajax kwam in de zomer van 2023 uit bij George Mikautadze, die een contract tot medio 2028 tekende in Amsterdam. Hij kwam voor zestien miljoen euro over van FC Metz en werd hierdoor de zoveelste aankoop van Sven Mislintat afgelopen zomer. In Frankrijk presteerde Mikautadze goed voordat hij naar Ajax vertrok met 23 doelpunten en acht assists in 37 wedstrijden. In Amsterdam lijkt zijn vertrek in deze winter al bespreekbaar. 

8) Daley Blind – 16 miljoen euro 

Daley Blind keerde vier jaar na zijn vertrek terug bij Ajax. Blind kwam over voor zestien miljoen euro, een bedrag dat door bonussen nog met vijf miljoen euro kon oplopen. De verdediger speelde in totaal 333 wedstrijden voor de Amsterdammers. Na onenigheid met Alfred Schreuder vertrok de verdediger uit Amsterdam. Uiteindelijk zit hij nu heerlijk op zijn plek bij La Liga-koploper Girona.

7) Miralem Sulejmani – 16,25 miljoen euro 

Ajax en sc Heerenveen kwamen in de zomer van 2008 na wekenlang onderhandelen eindelijk tot een akkoord over Miralem Sulejmani voor 16,25 miljoen. De linksbuiten wist echter mede door blessureleed nooit echt zijn potentie waar te maken in Amsterdam. Sulejmani werd in het seizoen 2012/13 door zijn trainer Frank de Boer verbannen naar Jong Ajax door niet al te slimme uitspraken in de pers over zijn situatie bij Ajax. Hij vertrok in de zomer van 2013 transfervrij naar Benfica en zit nu op zijn 35-jarige leeftijd nog altijd zonder club.

6) Brian Brobbey – 16,3 miljoen euro 

Brian Brobbey zorgde in 2021 voor veel vraagtekens door een contract te tekenen bij RB Leipzig. De spits verliet Ajax transfervrij in de zomer na ruim tien jaar bij de club te hebben gespeeld. Ajax haalde Brobbey in de winter van het seizoen 2021/22 alweer terug op huurbasis naar Amsterdam en nam hem in de zomer van 2022 definitief over. Leipzig ontving 16,3 miljoen voor Brobbey.

5) David Neres – 17,4 miljoen euro 

David Neres kwam in de zomer van 2017 voor 17,4 miljoen euro over van São Paulo. De Braziliaan had toen pas elf wedstrijden voor de hoofdmacht van de club gespeeld. De gok pakte echter goed uit: hij bereikte onder meer de halve finale van de Champions League met Ajax. Op 11 januari 2022 vertrok hij voor vijftien miljoen euro naar Shakhtar Donetsk. Hij kwam door de oorlog in Oekraïne nooit in actie voor de club, die hem op 20 juni 2022 voor 15,3 miljoen euro verkocht aan Benfica.

4) Josip Sutalo – 20,5 miljoen euro 

Ajax en Dinamo Zagreb bereikten op 20 augustus 2023 overeenstemming over de overgang van de gewilde Josip Sutalo naar Amsterdam. Ajax betaalde 20,5 miljoen euro aan Dinamo Zagreb. Sutalo doorliep sinds 2014 de jeugdopleiding van Dinamo Zagreb. De Kroatisch international heeft ondanks zijn basisplaats nog niet echt weten te overtuigen bij Ajax.

3) Sébastien Haller – 22,5 miljoen euro

Er waren nogal wat twijfels bij de komst van Sébastien Haller, die op 8 januari 2021 voor 22,5 miljoen overkwam van West Ham United. Haller maakte zijn hoge prijskaartje echter waar en maakte in 66 wedstrijden 47 doelpunten. Zijn doelpunten leverde hem een toptransfer naar Borussia Dortmund op. De Duitsers maakten 31 miljoen over naar Amsterdam.

2) Calvin Bassey – 23 miljoen euro 

Rangers en Ajax bereikten op 20 juli 2022 een akkoord over de transfer van Calvin Bassey. De verdediger werd voor 23 miljoen euro overgenomen van de Schotse club. Het seizoen ervoor wist de verdediger met zijn club nog de finale van de Europa League te halen. De samenwerking duurde slechts één seizoen. De verdediger werd op 31 juli 2023 voor 21 miljoen euro aan Fulham in Engeland verkocht. In Londen zit Bassey op zijn plek.

1) Steven Bergwijn – 31,25 miljoen euro

Ajax haalde Steven Bergwijn op 8 juli 2022 terug naar Nederland. De buitenspeler kwam voor maar liefst 31,25 miljoen euro over van Tottenham Hotspur. Daarmee brak hij het transferrecord van Ajax en werd hij de duurste inkomende Eredivisie-transfer aller tijden. Bergwijn speelde al in de jeugdopleiding van de Amsterdammers en maakte vervolgens de stap naar PSV. In Eindhoven verdiende Bergwijn zijn transfer naar de Premier League. Elf jaar na zijn vertrek uit Amsterdam keerde de aanvaller terug bij Ajax.

Hier het volledige overzicht: