Wintertransfers: Deze spelers keerden terug in de Eredivisie

Soms verdwijnen ex-smaakmakers van de Eredivisie zomaar uit het oog en hoor je er niks meer over. Afgelopen winter zagen we flink wat oude bekenden terugkeren in onze vaderlandse competitie. Wij hebben ze speciaal voor jou allemaal op een rijtje gezet.

Cambuur

Maar liefst drie oude bekende zagen we dankzij Cambuur terugkeren in de Eredivisie. In de jacht naar doelpunten kwamen de Leeuwarders uiteindelijk uit bij de clubloze Björn Johnsen, die we vooral kennen als de doelpuntenmachine van ADO. Na zijn overstap naar AZ ging het steeds minder met de spits, die een goede eerste indruk maakte met zijn openingsdoelpunt in de Friese Derby tegen SC Heerenveen (1-2). Daarnaast verwelkomde Cambuur ook nog eens de transfervrije Navarone Foor (NEC, Vitesse) en Ben Rienstra (Heracles, PEC, AZ, Willem II, SC Heerenveen, Fortuna Sittard).

FC Emmen

Ook een doelpunten-tekort bij FC Emmen, dat samen met Cambuur strijd tegen degradatie. De Emmenaren zochten ook de transfervrije-route en kwamen daarin uit bij twee uit het oog verloren spitsen. Zo maakte Oussama Darfalou (Vitesse, VVV, PEC) en Danny Hoesen (Ajax, FC Groningen) de overstap naar Emmen.

FC Groningen

Wederom een degradatiekandidaat op zoek naar een nieuwe aanvaller. Op de laatste dag van de winterse transfermarkt haalde FC Groningen in Elvis Manu de gedroomde aanvaller binnen. De oud-aanvaller van Feyenoord, Cambuur en Go Ahead Eagles kwam op huurbasis over van Botev Plovdiv. Daarnaast zal ook Jetro Willems, op proef in Groningen, spoedig terugkeren in de Eredivsie. De club uit het Noorden heeft een persoonlijk akkoord bereikt met de 22-voudig international.

SC Heerenveen

In Heerenveen nam men afscheid van Amin Sarr en moest daardoor op zoek naar een nieuwe aanvaller. Eerder haalde het Pelle van Amersfoort al transfervrij terug naar Friesland, waarna Ché Nunnely, die in het verleden de grote man bij Willem II was, ook nog eens transfervrij werd aangetrokken.

NEC

Hij verliet NEC voor een miljoenenbedrag voor een avontuur bij AS Monaco, maar dat pakte anders uit dan gedacht. Anthony Musaba is op huurbasis teruggekeerd in Nijmegen, nadat hij dat eerder al eens deed bij SC Heerenveen.

PSV

In 2007 vertrok Patrick van Aanholt als groot talent uit de jeugdopleiding van PSV naar Chelsea. Na ruim 15 jaar en diverse huurperiodes, waaronder bij Vitesse, is de linksachter weer teruggekeerd in Eindhoven. Daar moet de Galatasaray-huurling de plek van de vertrokken Max opvullen.

FC Utrecht

Zakaria Labyad is terug bij FC Utrecht! De aanvallende middenvelder begon in de jeugd bij PSV en vertrok vervolgens naar Sporting CP, dat hem in de winter van 2014 verhuurde aan Vitesse. Na een tussentijdse huurperiode bij Fulham kon Labyad in 2016 transfervrij vertrekken uit Lissabon. Utrecht pikte de smaakmaker transfervrij op en zo liet Labyad zijn kunsten weer zien. Zo goed dat Ajax in 2018 zes miljoen over had voor zijn verdiensten. Toch moest Labyad afgelopen zomer transfervrij vertrekken. Herstellende van een blessure zat Labyad een half jaar zonder club. Sinds 20 februari is hij in het shirt van Utrecht weer actief in de Eredivisie.

Vitesse

Ook Vitesse, dat nog altijd om lijfsbehoud speelt, zat afgelopen winter niet stil. Zo haalde het dankzij de contacten van Phillip Cocu een aantal oud-PSV'ers (terug) naar Arnhem. Zo kwam centrale verdediger Nicolas Isimat-Mirin transfervrij over van Kansas City en keerde Davy Pröpper terug uit zijn voetbalpensioen. Eerder nam het ook al Marco van Ginkel over van PSV.