Nederlandse kranten vernietigend over Oranje: "Bal naar dezelfde kleur spelen bleek teveel gevraagd"

De Nederlandse media oordelen keihard over het Nederlands elftal na de ruime nederlaag in het EK-kwalificatieduel met Frankrijk (4-0). De mannen van bondscoach Ronald Koeman speelden 'naïef en zwak', zo luidt het oordeel.

"Nachtmerrie na kipkerrie", kopt De Telegraaf, dat daarmee verwijst naar de mogelijke boosdoener van de virusinfectie die vijf spelers heeft geveld. "Mede dankzij de kip werd het een eitje voor de Haantjes. Het door blessures, een schorsing en een voedselvergiftiging gehavende Nederlands elftal was in het Stade de France volledig van de leg en had helemaal niets in te brengen tegen Frankrijk".

De ochtendkrant zag dat de keuze voor Kenneth Taylor op het middenveld verkeerd uitpakte. "Taylor stond in de tweede minuut aan de basis van de Franse openingstreffer van Antoine Griezmann, speelde ook daarna onder hoogspanning en werd na ruim 32 minuten vervangen door Wout Weghorst. Op dat moment stond het al 3-0".

Het Algemeen Dagblad noemt het ruime verlies in Saint-Denis een 'complete afgang'. "De vooruitzichten waren vooraf al somber, maar de rentree van Ronald Koeman als bondscoach werd niets minder dan een afgang. Een gehavend, maar bovenal naïef en zwak Nederlands elftal werd al voor rust compleet scheel gespeeld tegen Frankrijk".

Het Nederlands elftal was naïef, zo oordeelt de Volkskrant. "Op een avond bij Parijs trad Oranje op als de teruggekeerde voetbaldwerg in het Europese landenvoetbal. Frankrijk was sneller, beter, fanatieker en atletischer, met de fabuleuze 4-0 van Kylian Mbappé als hoogtepunt", aldus het dagblad, dat Taylor het meest vond tegenvallen. "Hij sowieso niet bepaald in vorm bij Ajax. Toch stond hij in basis, als controleur op het middenveld, in feite als vervanger van Frenkie de Jong. Ja, dan is het alsof de tenor van Carré is vervangen door de dorpszanger van Heiloo".

Trouw stelt dat Oranje zich gelukkig mag prijzen met een 4-0 nederlaag. "De bal naar dezelfde kleur spelen, toch een basisvereiste in het voetbal, bleek in de beginfase teveel gevraagd. En dan nog het meeste voor Kenneth Taylor, de middenvelder van Ajax die door Koeman verbazingwekkend genoeg in het elftal was opgenomen. Het alternatief, Feyenoorder Mats Wieffer, was niet 'okselfris' en viel daarom af, zei Koeman".

"Ergens aan de Portugese zuidkust zal Van Gaal het schouwspel met gemengde gevoelens hebben aanschouwd", voegt de krant eraan toe. "Hij kreeg veel kritiek dat hij Nederland in Qatar met vijf verdedigers afwachtend en saai voetbal liet spelen, maar in de ogen van Van Gaal was Oranje anders niet goed genoeg om ver te komen in het mondiale eindtoernooi".