Throwback: Zo ging het tussen Feyenoord en Celtic in 1970!

Het deed bij veel oude Feyenoord-supporters een belletje rinkelen toen Celtic uit de koker kwam rollen tijdens de Champions League-loting. Hun gedachten gingen terug naar die dag in Milaan, waar Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europa Cup 1 (de Champions League van die tijd) won. Als je het bent vergeten of je hebt geen weet over die historische wedstrijd. Dit is hoe het ging in Milaan op 6 mei 1970!

Road to final

De weg naar de finale tegen Celtic was voor Feyenoord zeker geen makkelijke, want al in de achtste finale troffen de Rotterdammers wereldkampioen AC Milan. De Milanezen, die in de Europa Cup I-finale van 1969 met 4-1 van Ajax wonnen, gingen over twee duels met 2-1 ten onder tegen Feyenoord. Vervolgens schakelden de Rotterdammers ook Vorwärts Berlin (2-1) en Legia Warschau (2-0) uit. 

Voorafgaand van de finale

Het Feyenoord van trainer Ernst Happel bereikte dus in 1970 de finale van de Europacup 1. Het was de eerste editie van Feyenoord – Celtic ooit en met spelers als Willem van Hanegem, Coen Moulijn en Rinus Israël begon het vol zelfvertrouwen aan de wedstrijd. De inmiddels 80-jarige Wery, die onderdeel van de selectie was destijds, vertelt over de sterke mindset van de Rotterdammers destijds aan Dagblad 010: “We waren echt alleen bezig met die wedstrijd. Gewoon voetballen en uitstralen dat niemand van ons kan winnen. Toen we eenmaal zo ver waren gekomen, dachten we: "Waarom niet?".

Verloop van de wedstrijd

In San Siro was het dan zover: de finale. Feyenoord kwam achter in minuut 30 na een ingestudeerde vrije trap-goal van Celtic-linksback Tommy Gemmell. Een opmerkelijk doelpunt aangezien de scheids zich achter de muur positioneerde en de bal moest ontwijken voordat hij achter doelman Pieters Graafland belandde. Maar twee minuten daarna deden de Rotterdammers iets terug. Nadat de Schotten de bal niet weg kregen uit de eigen zestien zag centrale verdediger Rinus Israël zijn kans schoon om de bal over doelman Even Williams heen te koppen. Na ruim 90 minuten voetballen stond het na de doelpunten van Tommy Gemmell (Celtic 0-1) en Rinus Israël (Feyenoord 1-1) gelijk. In de verlenging viel de beslissing in het voordeel van de Rotterdammers. Na een inschattingsfout van Billy McNeill, schoot de Zweedse-spits Ove Kindvall in de 117e minuut de 2-1 binnen en Feyenoord mocht zich voor het eerst kampioen van Europa noemen.

Na afloop van de finale

Piet Romeijn, de rechtsback van die selectie, vertelt aan NOS een anekdote wat hem het meeste bij is gebleven van de belevenis in 1970: “Er kwamen 250.000 mensen naar de huldiging. Geweldig natuurlijk. Maar het meest bijzondere vond ik nog dat de supporters van Celtic in rijen stonden te klappen bij ons hotel in Italië, voordat we de ochtend na de finale naar huis gingen. Dat vond ik héél mooi." De doelpuntenmaker IJzeren Rinus, zoals zijn bijnaam luidt, vertelt aan de NOS over het teamgeest en de kracht van het succesteam van 1970:  "We waren niet allemaal even goede vrienden, maar als we in het veld stonden, wist iedereen wat-ie moest doen. We hadden alle soorten spelers in het elftal. Technisch vaardige spelers, fysiek sterke spelers, spelers die het spel goed zagen. Het was een uitgebalanceerd team."