AZ tegen Lazio: dit is de historie tegen Italiaanse ploegen

In de achtse finales van de Conference League moet AZ zien af te rekenen met Lazio. Voor de Alkmaarders de eerste keer tegen een ploeg uit de Italiaanse hoofdstad. Wel kwam het in Europees verband al drie andere ploegen uit Italië tegen. Dit is de historie tussen AZ en ploegen uit Italië.

Generale voor dinsdag

Voor zowel Lazio als AZ wachtte er afgelopen vrijdag een uitwedstrijd. In de Serie A moest Lazio af zien te rekenen met koploper Napoli. Een lastige klus, maar niets was minder waar. Dankzij een prachtig doelpunt van Matías Vecino kwam Lazio na een dik uur op een 0-1 voorsprong. Die wist het vast te houden en nam zo de punten mee naar Rome. In de Eredivisie moest AZ afreizen naar Arnhem, voor een uitwedstrijd tegen Vitesse. Na een half uur spelen was het Jesper Karlsson die zijn ploeg op een 0-1 voorsprong schoot. AZ hield die voorsprong vast en wist uiteindelijk nipt te winnen. Het moet voor de ploeg van Pascal Jansen stukken beter, als het Lazio wil zien te verslaan.

Stunt tegen Napoli

Aan het laatste uitstapje naar Italië houdt AZ nog goede herinneringen aan over. Op 22 oktober 2020 speelt AZ in de groepsfase van de Europa League tegen Napoli. Op papier een lastige opgave voor AZ, maar dat loopt toch anders. Zo gaat het al knap met een tussenstand van 0-0 aan de thee en lijkt er zelfs iets mogelijk voor de bezoekers. En dan, na ongeveer een uur spelen is het Dani de Wit dat de score opent. Uiteindelijk blijkt het zelfs het winnende doelpunt te zijn. AZ stunt en wint met 0-1 in Napels.

In Alkmaar lijkt het helemaal anders te lopen, als Dries Mertens na zes minuten al raak schiet tegen AZ. Toch lukt het Napoli niet om deze voorsprong te vergroten. Na ruim vijftig minuten spelen komt het zelfs via Bruno Martins Indi op 1-1, wat uiteindelijk ook de einduitslag zou worden. Ondanks de stunts tegen Napoli lukt het AZ niet om zich te plaatsen voor de knock-outfase van de Europa League.

Kwarfinale na tweeluik

Op 8 maart 2012 krijgt AZ voor de tweede keer in de clubgeschiedenis bezoek uit Italië. In de achtste finales van de Europa League reist Udinese af naar Alkmaar. Tijdens het tweeluik is Erik Falkenburg de grote meneer aan de kant van AZ. Nadat Maarten Martens na ruim een uur spelen de score in Alkmaar opent, zet Falkenburg zes minuten voor tijd de eindstand van 2-0 op het scorebord. Een week later lijkt het in Udine helemaal mis te gaan.  Na een kwartier schiet Antonio Dinatale twee keer raak. Toch staat wederom Falkenburg weer op om na een half uur spelen de aansluitingstreffer te maken. AZ houdt stand en schakelt Udinese over twee wedstrijden met 2-3 uit. In de kwartfinales gaat AZ vervolgens ten onder tegen Valencia CF.

Inter in De Hout

In 1982 kwam het grote Inter Milan op bezoek in Alkmaar. Toentertijd kwamen de bekerwinnaars van Europa elkaar nog tegen in de een toernooi genaamd de UEFA Cup Winners' Cup. De thuiswedstrijd wist AZ knap met 1-0 te winnen, maar ging in Milaan met 2-0 onderuit.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers