Eredivisie-elftal van het kalenderjaar 2023!

Het kalenderjaar 2023 loopt op zijn einde en daarmee ook het voetbaljaar 2023. Dit is volgens Voetbalflitsen het Eredivisie-elftal van 2023!

Doelman: Nick Olij

Ajax toonde afgelopen zomer nadrukkelijk belangstelling in Olij en dat was niets voor niks. De geboren Haarlemmer is nog altijd een steunpilaar onder de lat bij Sparta, dat zich met een zevende plaats opnieuw in de subtop van de Eredivisie begeeft. Dat dankt het mede aan Olij, die zijn ploeg meermaals weet te redden met goede reddingen. Met vier clean sheets, 22 tegengoals en de beste score qua verwachte doelpunten tegen (3,8) is Olij toe aan een stap omhoog. 

Linksback: Quilindschy Hartman

Volgens ESPN-analist Kenneth Perez is Hartman de enige Feyenoorder op Champions League-niveau. Hartman brak vorig seizoen door als een talent uit de jeugdopleiding. In zijn eerste jaar in de basis werd hij meteen een stabiele kracht en was hij mede verantwoordelijk voor het kampioenschap. Ook dit seizoen laat hij zijn kunnen weer wekelijks zien en verslapt hij niet. Voormalig voetballer Theo Janssen denkt dat de linksback de kwaliteiten heeft om Real Madrid te halen:  “Als je kijkt naar de types die daar gespeeld hebben in het verleden... Marcelo. Ga zo maar door. Royston Drenthe heeft er gespeeld. Ik denk dat Hartman daar wel zou passen."

Centraal: Olivier Boscagli 

Veel aandacht bij PSV gaat uit naar de spelmakers en doelpuntenmakers, maar Olivier Boscagli is bezig aan een geweldig seizoen. Na het grootste deel van 2022/23 aan de kant te hebben gestaan met een zware knieblessure, oogt Olivier Boscagli nu beter dan ooit. De inmiddels 25-jarige Fransman blijkt perfect voor de speelstijl die PSV onder Peter Bosz hanteert. Ook in de Champions League is de voetballende verdediger belangrijk. Mede door hem stroomt PSV door naar de volgende ronde van het Miljoenenbal. 

Centraal: David Hancko 

David Hancko veroverde meteen alle harten bij zijn komst bij Feyenoord. De Slowaak was een van de steunpilaren in het kampioenselftal van vorig seizoen. Dit seizoen is hij wederom een stabiele en gewaardeerde kracht in de Rotterdamse defensie. Hij miste ook nog geen minuut in de Eredivisie.

Centraal: Lutsharel Geertruida

Bij Feyenoord is Lutsharel Geertruida uitgegroeid tot een van de bepalende spelers. De 23-jarige is een steunpilaar in de ploeg van Arne Slot en is veelzijdig inzetbaar in de verdediging. Hij is belangrijk in de opbouw en was al goed voor vier goals en twee assists in zestien Eredivisie-duels. Hij was ook erg belangrijk in het kampioenschap van Feyenoord vorig seizoen. 

Rechtsback: Jordan Teze

Over Jordan Teze bestonden er wat twijfels, maar de PSV’er laat dit seizoen zien dat de twijfels niet terecht waren. Onder Peter Bosz is hij uitgegroeid tot de vaste rechtsback van de Eindhovenaren, waardoor Sergiño Dest naar de linkerkant verhuisde. Zijn goede prestaties viel ook op bij het Nederlands Elftal. Zo haalde Ronald Koeman hem al bij de selectie en hoopt hij ook onderdeel van de selectie te zijn aankomende zomer op het EK.

Middenvelder: Joey Veerman

Veerman heeft vorig seizoen bewezen een top aanwinst te zijn van PSV. Er heerste eerst wat twijfel of de Volendammer de stap van de subtop naar de top van de Eredivisie wel kon maken. Maar hij heeft het meer dan waargemaakt. Dit seizoen is de 25-jarige middenvelder een belangrijke pion in het elftal van Peter Bosz. Hij heeft al negen assists op zijn naam staan in zestien Eredivisie-duels. 

Middenvelder: Mats Wieffer

Wieffer maakte in de zomer van 2022 de stap van Excelsior naar Feyenoord. De verwachtingen waren niet bepaald hooggespannen, maar de 24-jarige middenvelder is sinds het begin van dit jaar niet meer weg te denken uit het elftal van Arne Slot. Verschillende topclubs houden Wieffer in de gaten, die een marktwaarde van achttien miljoen heeft. Onder meer FC Barcelona, Atlético Madrid en Napoli worden in de wandelgangen genoemd.

Aanvallende middenvelder: Sem Steijn

Steijn vertrok in de zomer van 2022 transfervrij van ADO Den Haag naar FC Twente. Het lijkt een gedroomd huwelijk tussen de twee. Na vorig seizoen niet alles gespeeld te hebben speelt hij dit seizoen wel alles in de basis onder Joseph Oosting. De 22-jarige is de best scorende middenvelder in de Eredivisie op dit moment met maar liefst tien goals in zestien wedstrijden.

Spits: Vangelis Pavlidis 

Pavlidis is een van de lichtpuntjes bij AZ dit jaar. Pavlidis staat dit seizoen in de Eredivisie op achttien doelpunten en een assist. De spits van AZ, dat als nummer vier de winterstop ingaat, draagt het elftal min of meer op zijn schouders in Alkmaar. Hij gaat de winterstop in als gedeeld topscorer van de Eredivisie.

Spits: Santiago Gimenez

De andere topscorer is Gimenez. Ook de Mexicaan heeft er achttien inliggen in de Eredivisie dit seizoen. Ook heeft hij vier assists. Vorig seizoen stond hij niet alles in de basis waardoor hij naast de topscorers titel greep aan het einde van het seizoen. Maar wel was hij uitermate belangrijk in het kampioenschap van Feyenoord. 

Hier het volledige overzicht: