NAC ontslaat trainer: "Het begon ludiek maar werd erger en erger"

NAC Breda heeft woensdagmiddag trainer Peter Hyballa de laan uitgestuurd. De Duitse coach werd al eens eerder ontslagen bij de Brabanders, maar dit keer vielen de prestaties niet eens zo tegen. Toch had de club een aantal redenen om Hyballa te ontslaan.

Voetbal International ging dieper in op het ontslag van Hyballa. In januari keerde hij terug bij de club uit Breda, maar naarmate de tijd vorderde viel de Duitser in zijn oude gewoontes. "Hij werd harder naar zijn spelers, gaat extreem hard trainen en valt steeds vaker uit naar mensen op de werkvloer. Zeker wanneer de druk toeneemt. Hij vertrouwt niemand. Van de fysio's tot de kok, niemand is zijn leven zeker bij Hyballa."

Mediaverbod

NAC pakt de trainer aan. Hij krijgt een mediaverbod nadat hij al eerder spelers en stafleden publiekelijk aanviel in de media. Desondanks gaat het op het trainingskamp toch mis. "In de staf botst het steeds vaker. Spelers worden ondertussen in groepjes aan tafels geplaatst op basis van uiterlijk of karakter. Een van de groepjes krijgt de naam 'de spekkies'. Hyballa vindt ze te dik. Het begint ludiek, maar naarmate de week vordert, gaat de oefenmeester steeds verder", zo schrijft VI.

Een van de voornaamste slachtoffers van het 'Hyballa-regime' werd Jort van der Sande. De trainer zag het niet in de spits en dat heeft hij geweten ook. “Hij noemt hem een mietje, deelt hem in bij de ‘spekkies’ en maakt de aanvaller onzeker. Gevoelsmens Van der Sande, bekend om zijn zachtaardige persoonlijkheid, kiest eieren voor zijn geld. De spits heeft net een huis in Breda en is mateloos populair bij de aanhang, maar wil van zijn situatie verlost worden en zoekt een nieuwe club.” Hij vertrekt uiteindelijk naar ADO Den Haag.

"Ook in de staf botert het niet tijdens het trainingskamp. Als de technische staf Hyballa wijst op de manier van werken en een vrije middag voorstelt, plant de Duitser op recalcitrante wijze een extra, eindeloze training in. Vier, vijf uur per dag gaat de ploeg tekeer. De spelers lopen diep in het rood, maar Hyballa gebruikt zijn hiërarchische positie om de fysiologische kenners de mond te snoeren.”

Straftraining

De druppel die de emmer deed overlopen kwam afgelopen week. NAC nam het thuis op tegen Roda JC en in aanloop naar dat duel werd de selectie van de club uit Breda volledig uitgewrongen. "In samenspraak met de fysiologen wordt het schema daags voor het duel met Roda JC ingekort. Tegen alle verwachtingen in gaat Hyballa eenmaal op het veld zijn eigen gang. Tweeënhalf uur moeten de spelers tekeergaan."

NAC verliest met 1-3 van de club uit Kerkrade. Meerdere spelers halen het einde van de wedstrijd niet en aanvoerder Cuco Martina raakt zelfs geblesseerd. De reactie van Hyballa? Een straftraining voor zijn spelers. Daarop besloot de club hem te ontslaan.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers