Koeman schept duidelijkheid: "Terug naar het systeem dat we mijn vorige periode ook hanteerden"

Ronald Koeman moet binnenkort met zijn selectie aantreden in de finales van de Nations League. Op 14 juni treft het Nederlands elftal Kroatië in De Kuip en de bondscoach vertelt in gesprek met De Telegraaf over zijn plannen met Oranje.

De oefenmeester is niet van plan om af te wijken van de 'Hollandse School'. "Terug naar 1-4-3-3, het systeem dat we mijn vorige periode ook hanteerden en in mijn ogen goed bij ons elftal past. Als je puur naar het resultaat kijkt, heeft Oranje onder Van Gaal een geweldige reeks gehad. Alleen denk ik dat het ook anders kan. Het is aan mij om dat te laten zien. We hebben er de spelers voor, zij zijn gewend om zo te spelen en hun gevoel is óók dat het anders kan", zo klinkt het uit de mond van de bondscoach.

Koeman wil niet vooruitblikken op toekomstige eindtoernooien, want het heden is wat telt. "Het gaat om het ’nu’. Om de Nations League en daarna de EK-kwalificatie. Oranje moet op elk eindtoernooi aanwezig zijn. Ik selecteer niet bewust door. Op ons traject zien we onderweg vanzelf wie er afvalt en wie er bij komt." Zo wordt ook het selecteren van Feyenoord-middenvelder Mats Wieffer besproken. "Ik zie Wieffer samen met Frenkie en een derde middenvelder. Voor zijn rol komen ook Marten de Roon en Veerman in aanmerking."

Hij is sowieso tevreden over de opgeroepen spelers van de stadionclub. "Ik zag Wieffer voor het eerst bij een training van Feyenoord. Toen viel mij op dat hij positioneel goed stond, zijn eerste aanname goed was, z’n passing vast was en het spelletje tactisch goed las. In de vorige interlandperiode zag ik die kwaliteiten terug op de training bij Oranje en bij zijn debuut tegen Gibraltar. Hetzelfde gold voor zijn Feyenoord-collega Lutsharel Geertruida", zo besluit de bondscoach.

Feyenoord-doelman vertrekt