Hoe presteren PSV-huurlingen in Eindhoven en in het buitenland?

PSV wist in de zomerse transferperiode van 2023 een stevige slag te slaan op de transfermarkt. Naast een aantal miljoenenaankopen werden er ook een aantal spelers gehuurd, maar ook verhuurd. In het geval van de Brabanders zijn dat er echter niet veel: Richard Ledezma.

De Amerikaanse middenvelder wordt door PSV namelijk tijdelijk uitgeleend aan MLS-club New York City FC. Die huurperiode loopt echter tot zijn einde, want het Eindhovens Dagblad heeft gemeld dat hij weer terug gaat keren in het Philips Stadion. Het contract met de Amerikanen loopt namelijk af in december en daardoor zal hij zich als vierde speler uit de VS voegen bij de selectie van trainer Peter Bosz. Een debuut voor de nationale ploeg van Amerika was in 2020 al een feit en ook de huurperiode in de MLS verliep niet verkeerd. Hij noteerde vier assists in 1100 speelminuten.

Gehuurde PSV-spelers

Onder aanvoering van technisch directeur Earnest Stewart haalde PSV vier huurspelers naar het Brabantse land. Er werd vrijwel op iedere linie een huurspeler aangetrokken, maar de voorhoede is een uitzondering. In de aanval werden namelijk definitief spelers overgenomen voor miljoenenbedragen.

Patrick van Aanholt

De 33-jarige Nederlander wordt voor een tweede seizoen achtereenvolgend gehuurd door PSV en komt over van het Turkse Galatasaray. Na een uitgebreide loopbaan in de Premier League speelt de vleugelverdediger nu in de Eredivisie. In de winterse transferperiode van seizoen '22/'23 nam PSV hem over en speelde hij in ieder duel van de tweede seizoenshelft minimaal 27 minuten en was daardoor dus een vaste waarde.

Dat ligt in het nieuwe seizoen wel anders, omdat Jordan Teze en Sergino Dest de eerste keuzes zijn van Bosz. De doorgebroken Nederlander uit eigen opleiding en de gehuurde Amerikaan spelen goed en dragen samen zorg voor het op slot houden van de laatste linie. In het huidige seizoen speelde Van Aanholt in totaal 1280 minuten in het rood-wit van PSV, waaronder de thuiswedstrijd tegen Arsenal. 

Sergino Dest

Dat heeft bovenal te maken met een nieuwe gehuurde speler op zijn positie, namelijk Sergino Dest. De Amerikaan wordt tijdelijk overgenomen van FC Barcelona en maakt wederom indruk op de Nederlandse voetbalvelden. De Eredivisie kende hem al van zijn periode bij Ajax, maar in Eindhoven speelde hij ook al in de UEFA Champions League en miste hij in de eigen competitie slechts drie duels. 

Met 1547 speelminuten is hij een belangrijke factor in de opbouw, want daar heeft de Amerikaanse international een belangrijk en groot aandeel in. Tegen AZ scoorde hij zijn eerste goal voor de Eindhovenaren en het heeft er alle schijn van dat zij de koopoptie gaan lichten. Deze heeft een waarde van tien miljoen euro en in de Spaanse media speculeert men al weken over een 'done deal'.

Malik Tillman

Tillman is de derde Amerikaan binnen de huidige selectie van de Brabantse koploper van Nederland en ook de move om hem te huren lijkt een goede move. In de jeugd van Bayern München maakte hij jarenlang zijn ontwikkeling door en na een huurperiode bij Rangers FC, met wie hij PSV versloeg, is de middenvelder nu in Eindhoven neergestreken. 

Met vijf doelpunten en drie assists in twaalf Eredivisie-duels is hij een belangrijke kracht op het middenveld van de Eindhovense club. In de UEFA Champions League was de Amerikaan ook goed voor twee assists. Zijn koopoptie lijkt tussen de twaalf en veertien miljoen euro te liggen, maar er zijn wat vraagtekens over de constructie. Het lijkt er namelijk op dat er geen definitieve overname of andere clausules in een mogelijke volgende overeenkomst zitten.

Armel Bella-Kotchap

Armel Bella-Kotchap werd op de welbekende Deadline Day pas naar het Philips Stadion. Pas in het laatste uur werd bekend dat de Duitse centrale verdediger tijdelijk werd gehuurd van Southampton. Hij is echter de minst succesvolle huurling van PSV, want met slechts drie wedstrijden binnen de lijnen raakte hij geblesseerd aan zijn schouder. Daar is Bella-Kotchap nog altijd herstellende van en daardoor blijft zijn PSV-periode voorlopig beperkt tot 246 minuten. 

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers