Mooie beelden: voetbal-legende Joop van Daele wordt 76 jaar. Gefeliciteerd!

Vandaag wordt de legendarische linksback van Feyenoord, Joop van Daele, 76 jaar. Van harte gefeliciteerd! Ter ere van deze heuglijke dag zetten wij wat heerlijke beelden op een rij. Daarbij mag het fameuze 'brilletje van Van Daele' natuurlijk niet ontbreken.

Wie is Joop van Daele

Joop van Daele werd op 14 augustus 1947 geboren in Rotterdam. Zoals zoveel kinderen ging ook hij voetballen. Bij amateurclub RVAV Overmaas werd hij gescout door Feyenoord.

Op 1 juli 1967 promoveerde hij van Feyenoord onder 19 naar de eerste selectie. Daar bleef hij spelen tot maart 1976, toen hij op huurbasis naar Go Ahead Eagles vertrok tot het einde van het seizoen. Daarna speelde hij nog één seizoen voor Feyenoord omm in de zomer van 1977 naar Fortuna SC (nu Fortuna Sittard) te vertrekken. Hier speelde hij drie seizoenen, waarna hij terugkeerde naar Rotterdam. In de zomer van 1980 tekende hij bij Excelsior, waarna hij een jaar later stopte met voetballen.

Waarom werd Joop van Daele legendarisch?

In 1970 speelde Feyenoord als eerste Nederlandse club de finale van de wereldcup tegen het Argentijnse Estudiantes de La Plata. De enorm harde wedstrijd in Argentinië, waarbij Willem van Hanegem zijn vinger brak, eindigde in 2-2.

Het kwam dus aan op de return in De Kuip. Ook dat werd een harde wedstrijd, maar er werd niet gescoord. In de hoop iets te forceren mocht Joop van Daele invallen voor Coen Moulijn. Deze stunt lukte, want in de '65e minuut scoorde Van Daele met een afstandsschot en daarmee zou hij Feyenoord en daarmee Nederland de eerste wereldbeker bezorgen. Dit legendarische doelpunt zie je hier.

Hiermee schreef Van Daele natuurlijk al voetbalgeschiedenis, maar wat er direct na het doelpunt gebeurde zorgde dat Joop van Daele een legende werd.

Het brilletje van Van Daele

We laten het de jarige Job in zijn eigen woorden vertellen.

Helaas zijn er van deze bijzondere jacht op de bril geen beelden, maar het incident werd een legendarisch verhaal.

Hoe is het met het brilletje vergaan?

Het brilletje ligt inmiddels in het Feyenoord-museum. Het incident heeft voor Joop van Daele bijzondere gevolgen gehad. Zo stuurden Feyenoord-fans massaal brillen op naar De Kuip toen het verhaal bekend werd. Ook werd Van Daele door dit incident de eerste Nederlandse voetballer die met (zachte) contactlenzen ging spelen. Tot slot maakte de destijds zeer bekende zanger en tekstschrijver Johnny Hoes een liedje over het brilletje van Van Daele, dat we hier ter ere van zijn verjaardag nog één keer delen.

Van harte gefeliciteerd en nog vele jaren mijnheer Van Daele!

fotocredit: Hans Peters / Anefo - Nationaal Archief, CC0