5 Oranje-spelers die positief opvielen tegen Griekenland en Ierland!

Met de belangrijke 3-0 zege tegen Griekenland donderdagavond en de moeizame maar cruciale 1-2 overwinning tegen Ierland zondagavond, zet Nederland met zes punten in een week een stap richting het EK van 2024. Deze vijf spelers namen Nederland bij de hand tijdens deze cruciale interlandweek.

1) Denzel Dumfries

Dumfries voelt zich als een vis in het water bij het Nederlands elftal. Zo viel hij vorig jaar winter bij het WK in Qatar al positief op en hij trekt die lijn moeiteloos door onder de nieuwe bondscoach Ronald Koeman. In het 5-3-2 systeem,  wat de oud-PSV’er uitstekend ligt, kan de 27-jarige Rotterdammer de hele rechterflank bestrijken. Met de twee assists (eigenlijk drie) in de wedstrijd tegen Griekenland donderdagavond (de 2-0 voor Gakpo en de 3-0 voor Weghorst) was het mede dankzij de rechtsback van Inter dat die wedstrijd al was beslist in de 39ste minuut. Ook was hij zondagavond weer belangrijk tegen Ierland, met het 'versieren' van een penalty (1-1) en de allesbeslissende assist op Weghorst (1-2), wat ervoor zorgt dat Nederland goede hoop houdt op het EK van 2024.

2) Wout Weghorst

Ook Wout Weghorst liet zich vorige winter positief gelden op het WK in Qatar. Met twee late goals tegen Argentinië zorgde de oud-spits van AZ ervoor dat de wedstrijd toen werd verlengd. Die stijgende lijn heeft de spits van Hoffenheim bij Oranje doorgezet. Zo beloonde Weghorst zijn basisplek tegen Griekenland donderdagavond met een goal (3-0) in 39ste minuut, waardoor hij de wedstrijd op slot gooide (3-0). Tot eigen verbazing hoorde de 31-jarige spits dat hij de bank moest warm houden tegen Ierland. Na een matige eerste helft van Nederland en een 1-1 ruststand mocht Weghorst invallen in de tweede helft, en niet zonder succes. Hij deed het voortreffelijk en zorgde voor de 1-2, wat hem de matchwinnaar van de wedstrijd maakte.

3) Frenkie de Jong

Iemand die meestal solide presteert in het Nederlands elftal is Frenkie de Jong. Het is dan ook niet de vraag of De Jong wordt opgesteld, maar wie naast de FC Barcelona-middenvelder moet worden opgesteld. Wie er ook naast speelt, Frenkie blijft altijd zijn spel spelen, kenmerkend door het draaien en dribbelen. Tegen Griekenland speelde de oud-Ajacied, zoals heel Nederland, goed. Met een 3-0 stand en controle over het middenveld mocht Joey Veerman plaatsmaken voor de 26-jarige spelmaker. Tegen Ierland was het aanvankelijk zoeken voor De Jong. Al in de eerste minuut werd de controleur onder druk gezet en uit de corner die daarop volgde, kreeg Ierland een strafschop die tot de 1-0 leidde. Maar na een paar wissels en met een andere compagnon op het middenveld (Reijnders in plaats Wieffer) rechtte hij zijn rug en won Nederland nog met 1-2.

4) Cody Gakpo

Cody Gakpo is inmiddels een onbetwiste basisklant bij het Nederlands elftal. Met goals en assists en belangrijke rushes neemt hij Nederland met regelmaat bij de hand. Met de 2-0 tegen Griekenland zorgde hij ervoor dat Nederland al in de 31ste minuut gepast afstand nam van de Grieken. Met een comfortabele 3-0 stand werd de Eindhovenaar in de 65ste minuut naar de kant gehaald voor Noa Lang. In de uiterst belangrijke wedstrijd tegen Ierland die volgde, begon Nederland slecht. Maar bij een 1-0 achterstand zorgde de 24-jarige aanvaller met zijn splijtende pass op Dumfries ervoor dat Oranje een penalty kreeg, die hij uiteindelijk zelf verzilverde. Mede door die belangrijke 1-1, wist Nederland de belangrijke drie punten te pakken en met 1-2 te winnen.

5) Marten de Roon

Hij speelde weliswaar niet tegen Ierland, maar we kunnen na deze interlandperiode niet om Marten de Roon heen. De balafpakker maakte tegen Griekenland de verlossende 1-0 in de 17e minuut, wat voor de middenvelder van Atalanta de eerste goal was in zijn 37ste interland. De Roon is een speler die in de schaduw van Frenkie de Jong vaak goede dingen doet en niets voor niets al jaren een belangrijke kracht is bij de gerespecteerde Serie A-club Atalanta. Zondagavond tegen Ierland moest de 32-jarige op de bank beginnen. Zonder De Roon in het elftal speelde Nederland matig, het was zoekende en Oranje kreeg in de tweede helft pas weer enigszins controle over de wedstrijd. De Roon zag vanaf de bank hoe zijn medespelers een 1-2 overwinning door het vuur sleepten.