Thomas Ouwejan over Van Wonderen bij Schalke 04: 'Mooi om te zien'

Thomas Ouwejan maakte de spectaculaire Tweede Bundesliga van dichtbij mee. Afgelopen zomer keerde hij terug in de Eredivisie, bij NEC. Voetbalflitsen blikt met de 28-jarige linksachter terug op zijn bijzondere tijd in Duitsland en spreekt over de aanstelling van Kees van Wonderen.

Ouwejan vertrok in de zomer van 2021 naar Schalke 04, de topclub van weleer die in de Tweede Bundesliga speelde. Hij maakte een kampioenschap en degradatie mee. "In het eerste jaar wilden ze gelijk een team maken dat gelijk zou kunnen promoveren", blikt hij terug. Naast Ouwejan werd ook Simon Terrode binnengehaald om terug te keren naar het hoogste niveau. "Toen dé spits van de Tweede Bundesliga. Die hebben ze toen weten te halen en ze hebben dus mij toen uit Italië gehaald. En daarbij nog een aantal spelers met behoorlijke ervaring in de Bundesliga. Koi Itakura hadden we, Malick Thiaw kwam er bij, die nu bij AC Milan zit, dus we hadden toen echt een echt een goed team. En dat pakte ook goed uit, want we werden ook kampioen."

Het was naar eigen zeggen geen makkelijk jaar voor Schalke 04, 2021/22, maar wel een goed jaar. "Omdat we gewoon zo'n sterk team hadden en daardoor kampioen werden. Dat is mij uiteindelijk ook het meest bijgebleven. Dat was echt enorm wat daar allemaal gaande was toen."

(Tekst gaat verder onder de post)

Thomas Ouwejan: 'Schalke 04 is zo’n grote club, dat wordt onderschat'

Na een jaar terug op het hoogste niveau, volgde er voor de club direct weer een degradatie. Vorig seizoen eindigde het vervolgens zelf als 10e in de Tweede Bundesliga. "Het is zo’n grote club en er staat veel druk op. Ik denk dat dat door mensen best onderschat kan worden. Het jaar daarvoor hadden we een heel sterk team, maar dat viel eigenlijk gelijk uit elkaar. In het jaar dat we naar de Bundesliga gingen kwamen er veel nieuwe spelers, waardoor het pas veel te laat op gang kwam", blikt de verdediger terug. "Uiteindelijk hebben we het net niet gered en dat was erg jammer. Toen vertrokken al die spelers ook weer, waardoor we afgelopen jaar weer een nieuw team hadden in de Tweede Bundesliga. Dat maakte het ook een stroef jaar. Maar ja, die club is zo groot, met zoveel fans, en daardoor komt er veel druk op te staan. Dat is niet voor elke speler weggelegd", meent Ouwejan.

De competitie is er dan ook eentje die onderschat wordt, ziet Ouwejan zelf ook. "Ja, dat klopt zeker. Ik denk dat de voetballers zelf wel weten hoe het zit. Er zijn altijd veel oefenwedstrijden waarin duidelijk wordt wat voor teams het zijn. Ik snap de gedachte dat het het tweede niveau is, maar als je kijkt naar clubs als Hertha BSC, FC Köln en HSV; dat zijn geen kleine clubs. Zij hebben ook gewoon een sterk team. Dus ja, elke wedstrijd daar is lastig. Als je eenmaal in een lastige reeks komt, staat de druk er volledig op. Dan moet je rustig blijven en de juiste keuzes maken", weet hij uit eigen ervaring. "Kijk, bij Schalke zitten er gewoon 50 tot 60 duizend man op de tribune. En als je dan thuis verliest van bijvoorbeeld Karlsruhe of Hertha, dan vinden de mensen dat niet leuk. Logisch ook. Het zijn er niet 20.000 zoals in de Eredivisie."

Thomas Ouwejan prijst supporters in Tweede Bundesliga

Het is dus een competitie die wordt geprezen om de loyaliteit van de supporters. Ja, zeker. Elke wedstrijd daar is gewoon mooi. Er zijn wel een paar kleinere clubs, maar laten we zeggen dat er twaalf à dertien clubs zijn die echt enorm zijn. Daarnaast heb je ook nog de iets mindere clubs in de Tweede Bundesliga, zoals Hannover en Neurenberg, waar ook gewoon 5000 man komt kijken. In Düsseldorf, dat het momenteel goed doet, heb je zelfs 50.000 toeschouwers. Elke wedstrijd is een flinke happening, en dat is echt mooi om mee te maken." Zelf speelde hij 56 wedstrijden op het tweede niveau en zeventien in de Bundesliga. 

Het bizarste wat Ouwejan zelf heeft meegemaakt? "De kampioenswedstrijd, thuis tegen St. Pauli, één van de concurrenten. We kwamen snel 0-2 achter, terwijl we eigenlijk heel goed speelden en veel kansen creëerden. Uiteindelijk draaien we het om en staan we in de 80e minuut 3-2 voor. Daarna stormden alle fans het veld op. Dat was niet normaal; dat was echt ongelooflijk."

(Tekst gaat verder onder de video)

Hoe kijkt Thomas Ouwejan naar de aanstelling van Kees van Wonderen?

Met Kees van Wonderen waait er weer een Nederlandse wind door Gelsenkirchen. "Dat vind ik mooi om te zien", meent Ouwejan, die denkt dat het ook goed kan zijn voor Schalke. "Maar we moeten het afwachten. Ik weet niet precies hoe het gaat verlopen, en ik vind het moeilijk te zeggen wat de uitkomst zal zijn. Van Wonderen ken ik persoonlijk niet, dus ik weet niet precies hoe hij speelt of wat zijn ideeën zijn. Dus dat is moeilijk te zeggen."

Wel weet Ouwejan wat Van Wonderen kan verwachten in Duitsland. "Het is gewoon een hele lastige competitie waarin elke wedstrijd gewoon heel lastig is. In Nederland is het spel veel technischer. In Duitsland ligt het tempo wat hoger door het fysieke geweld", weet de verdediger. "Er zijn veel meer duels en het spel gaat heen en weer. Hier is het wat meer op het voetbal gericht; 'rustiger' is misschien niet het juiste woord, maar het gaat meer om de technische aspecten van het spel.

Overzicht van Nederlanders die in Bundesliga spelen.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers