Oudste Eredivisie-debutant ooit Dieter Burdenski (73) overleden

Dieter Burdenski, de legendarische Duitse doelman en oudste debutant ooit in de Eredivisie, is op 73-jarige leeftijd overleden. Zijn overlijden is bevestigd door verschillende media in Duitsland. Burdenski speelde gedurende zijn carrière twaalf interlands voor West-Duitsland en hield het record van meeste wedstrijden voor Werder Bremen.

Clubicoon van Werder Bremen

Burdenski, een ware clublegende, verdedigde van 1972 tot 1988 het doel van Werder Bremen in maar liefst 444 wedstrijden. Zijn rol in het team was van onschatbare waarde en zijn naam is nog steeds verbonden aan de club. Afgelopen zaterdag was hij nog aanwezig in het Weserstadion, waar het elftal dat in 1999 de DFB-Pokal won werd geëerd. Burdenski werkte na zijn actieve carrière tot 2005 als keeperstrainer bij Werder, waarmee hij zijn liefde voor de club onderstreepte.

Vitesse en het Eredivisie-record

In 1990 maakte Burdenski een onverwachte verschijning in Nederland, toen hij als 39-jarige zijn Eredivisie-debuut maakte voor Vitesse. Op 4 november van dat jaar stond hij in het doel tijdens de wedstrijd tegen NEC, die Vitesse met 0-2 wist te winnen. Zijn leeftijd maakt hem tot op heden de oudste debutant op het hoogste niveau van Nederland, een record dat hij nog steeds vasthoudt. Burdenski speelde uiteindelijk drie wedstrijden voor Vitesse voordat hij zijn plek weer moest afstaan aan Raimond van der Gouw, die terugkeerde van een schorsing.

Beelden: 60 jaar Eredivisie: Dieter Burdenski oudste eredivisie-debutant ooit. 

Een plotseling afscheid

Burdenski overleed geheel onverwachts in een ziekenhuis in Bremen, zoals gemeld door het Duitse dagblad BILD. Naast zijn imposante voetbalcarrière was hij ook actief in het zakenleven, waar hij eveneens succesvol was.

Wat maakt Dieter Burdenski zo bijzonder voor de Eredivisie?

Burdenski’s debuut op 39-jarige leeftijd blijft een zeldzame prestatie in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Het is opmerkelijk dat hij op latere leeftijd nog een sportieve uitdaging aanging in een voor hem onbekende competitie. Zijn bijdrage aan Vitesse, hoewel kort, is daarmee historisch te noemen.

Wat waren zijn grootste prestaties bij Werder Bremen?

Aantal wedstrijden: 444 officiële wedstrijden voor Werder Bremen.

Internationale erkenning: Twaalf interlands voor West-Duitsland.

Technische staf: Na zijn actieve loopbaan werkte Burdenski als keeperstrainer bij Werder Bremen tot 2005.

Lees ook: dit zijn de jongste debutanten in de Eredivisie

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers