Brian Priske vijfde Deense Eredivisie-trainer, garantie voor succes?

Hij was de tweede Feyenoord-trainer ooit met een prijs bij zijn debuut: Brian Priske! De nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord is pas de vijfde Deen met een rol als hoofdtrainer in de Eredivisie. Hoe deden zijn voorgangers het en wat kan men verwachten? 

Dat is de grote vraag, ook voor Het Legioen. Het vertrek van Arne Slot leidt tot zorgen, net als de nieuwe visie en speelstijl van de nieuwe eindverantwoordelijke in De Kuip. FC Utrecht, sc Heerenveen, Ajax en Roda JC besloten eerder al eens het lot in de handen van een Deense hoofdtrainer te leggen. 

De eerste Deense trainer in de Eredivisie: Morten Olsen

De eerste Deense trainer die bij een Eredivisieclub aan het roer stond was Morten Olsen. Hoe presteerde hij?

Bij welke club was Morten Olsen trainer? 

Na zijn loopbaan als profvoetballer, waarin hij speelde voor clubs als Vördingborg IF, B.1901, Cercle Brugge, RWD Molenbeek, RSC Anderlecht en FC Köln ging hij aan de slag als hoofdtrainer. Na periodes bij Bröndby IF en FC Köln streek hij neer bij Ajax. Dit was uiteindelijk ook zijn laatste klus als hoofdtrainer van een club. 

Wie volgde Morten Olsen op?

De Deense Morten Olsen was één van de eerste Deense oefenmeesters in de Eredivisie. In januari van 1997 werd hij aangesteld als opvolger van Louis van Gaal 

In hoeveel wedstrijden stond Morten Olsen aan het roer bij Ajax?

Uiteindelijk stond de Deense oefenmeester in 66 officiële duels aan het roer als hoofdtrainer van de Amsterdammers en hij sloot de deur van de Johan Cruijff ArenA achter zich met een puntengemiddelde van 2,3 per duel. Dat kwam voornamelijk voort uit zijn eerste seizoen.

Welke prijzen won Morten Olsen met Ajax?

In het eerste jaar van Morten Olsen bij Ajax pakte de Amsterdamse club direct de dubbel. Naast succes op Nederlandse bodem werd er ook in Europa gepresteerd. De kwartfinale van de UEFA Cup was destijds het eindstation. Na een seizoen vol incidenten besloot hij zijn conclusies te trekken en besloot hij na het winnen van één landstitel en een beker te stoppen in de Nederlandse hoofdstad.

Deense trainer Jon Dahl Tomasson kennen we vooral als speler

Bij welke club was Jon Dahl Tomasson trainer? 

Na een succesvolle loopbaan als speler was Nederland de eerste bestemming voor zijn avontuur als hoofdtrainer. Excelsior Rotterdam en Roda JC uit Limburg hebben Jon Dahl Tomasson een tijdje als hoofdtrainer aangehaakt. Ook was hij in seizoen 2015/2016 assistent-trainer bij Vitesse.

Wie volgde Jon Dahl Tomasson op?

Bij Excelsior volgde hij Leon Vlemmings op en bij Roda JC Ruud Brood. 

In hoeveel wedstrijden stond Jon Dahl Tomasson aan het roer bij Roda JC?

Bij Excelsior besloot hij om in de winterstop, na in totaal vijftien wedstrijden, te verkassen naar Roda JC. In Kerkrade was Ruud Brood namelijk ontslagen en na zeventien duels was ook dat avontuur tot een einde gekomen.

Welke prijzen won John Dahl Tomasson als trainer in de Eredivisie?

Tot nu toe was de loopbaan als speler in de Eredivisie succesvoller voor de Deense trainer/speler dan zijn carriere als trainer. Hij won namelijk geen enkele prijs in zijn periode langs de lijn. Wel werd hij tweemaal Zweeds kampioen met Malmö FF. 

Michael Silberbauer

Bij welke club was Michael Silberbauer trainer? 

Na het beëindigen van zijn loopbaan als speler keerde Michael Silberbauer terug op één van zijn oude nesten, namelijk in Stadion Galgenwaard bij FC Utrecht. Eerder was hij al assistent-trainer van Rick Kruys voor negen wedstrijden in totaal. 

Wie volgde Michael Silberbauer op?

Henk Fraser. De oefenmeester werd ontslagen na een incident met Amin Younes, die claimde dat hij was aangevallen door de trainer.

In hoeveel wedstrijden stond Michael Silberbauer aan het roer bij FC Utrecht?

De samenwerking was echter van korte duur. namelijk 27 wedstrijden. Daarin kreeg de Deen, die de Nederlandse taal overigens eigen gemaakt had, de Domstedelingen niet aan de praat.

Welke prijzen won Michael Silberbauer als trainer?

Zijn rol als coach in de Eredivisie bleef dus bescheiden en dat kunnen we voorzichtig ook concluderen over zijn hele trainersloopbaan, want de Deense trainer Michael Silberbauer wist nog geen prijs te winnen als trainer.

Ole Tobiasen

Bij welke club was Ole Tobiasen trainer? 

In 2010 begon de loopbaan als trainer voor Ole Tobiasen. Hij ging als jeugdtrainer aan de slag bij Roda JC en werd hoofdtrainer van amateurclub EHC Hoensbroek, ging via Excelsior naar NAC Breda en via Sparta Rotterdam kreeg hij bij Almere City zijn eerste klus als hoofdtrainer aangeboden. Na 27 duels werd hij ontslagen en enkele maanden later ging hij als interim aan de slag bij sc Heerenveen.

Wie volgde Ole Tobiasen op?

Johnny Jansen. 

In hoeveel wedstrijden stond Ole Tobiasen aan het roer bij sc Heerenveen?

In totaal was Tobiasen tijdens zestien duels de interim-trainer van sc Heerenveen. De Friezen schoven hem door na het ontslag van Johnny Jansen en tussen februari en juni van 2022 stond hij aan het roer in Friesland. In de zomer van 2022 nam Kees van Wonderen het stokje over en was Ole Tobiassen interim-trainer af. Wel bleef hij nog een zomer aan als assistent-trainer bij sc Heerenveen. In de zomer van 2023 liep zijn contract echter af en sindsdien is hij tot op het moment van schrijven clubloos.

Welke prijzen won de Deense trainer Ole Tobiasen tijdens zijn tocht door de Eredivisie?

Helaas heeft de trainersloopbaan van Tobiasen niet geleid tot aanvulling van de prijzenkast die hij als speler wist te vullen. In zijn loopbaan als (assistent-coach) mocht hij nog geen prijs in ontvangst nemen.

Hoe succesvol zijn Deense trainers zoals Brian Priske succesvol in de Eredivisie?

Concluderend was vóór Brian Priske alleen Morten Olsen succesvol als Deense trainer in de Eredivisie. Ook was Morten Olsen de enige Deen die eerder de leiding had over een Nederlandse top-3 club. Vanuit deze context is Brian Priske dus goed gestart. Sterker nog, door zijn prestaties tot nu toe mag Brian Priske zich als coach direct onder Morten Olsen voegen als succesvolle Deense oefenmeester in de Eredivisie. De winst van de Johan Cruijff Schaal gaf hem in ieder geval een vliegende start.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers