Alles over Ajax-aanwinst Branco van den Boomen

Branco van den Boomen is de eerste zomeraanwinst van Ajax, zo meldden diverse media zaterdagochtend. Ondanks zijn goede reputatie in Frankrijk is hij in Nederland (nog) redelijk onbekend. Een profielschets van de middenvelder van Toulouse FC.

Geboren vlak bij Eindhoven, debuut voor Jong Ajax

Van den Boomen zag op 21 juli 1995 het levenslicht in Veldhoven, een stad naast Eindhoven. In 2011 maakte de middenvelder de overstap van de Regionale Jeugdopleiding Willem II/RKC naar Ajax, waar hij aansloot bij de Onder 17-ploeg. Twee jaar later debuteerde hij namens Jong Ajax in de Jupiler League, in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap (1-2). De Brabander kwam dat seizoen uiteindelijk tot vijtien optredens, waarin hij één keer tot scoren kwam. In de zomer van 2014 keerde Van den Boomen terug naar het zuiden om aan de slag te gaan bij FC Eindhoven.

Profcarrière Branco van den Boomen in vogelvlucht (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Flop in de Eredivisie

In zijn eerste seizoen bij FC Eindhoven was de middenvelder goed voor vier doelpunten en drie assists in 37 wedstrijden. Zo speelde Van den Boomen zich in de kijker bij SC Heerenveen. De Friezen namen hem in de zomer van 2015 over, maar de samenwerking verliep niet heel succesvol. In zijn debuutseizoen in de Eredivisie schommelde Van den Boomen tussen bank en basis en kwam hij slechts tot één goal en drie assists in 23 wedstrijden. Heerenveen besloot de middenvelder in het daaropvolgende seizoen te verhuren aan Willem II. In Tilburg kende Van den Boomen een desastreuze periode. Zo kwam Van den Boomen in de Eredivisie slechts achtmaal in actie voor de Tricolores.  

Succes in de KKD, transfer naar Frankrijk

In de zomer van 2017 tekende Van den Boomen opnieuw een contract bij FC Eindhoven. Vooral in zijn tweede seizoen was hij met 11 doelpunten en 14 assists in 36 wedstrijden de grote man bij de club uit Eindhoven. De Graafschap nam hem in de zomer van 2019 over en in 24 wedstrijden liet hij zich opnieuw zien met vijf doelpunten en tien assists. 

In de zomer van 2020 plukte Toulouse Van den Boomen voor een transfersom van 350.000 euro weg bij De Graafschap. In zijn eerste seizoen in Frankrijk veroverde de Nederlander gelijk een basisplaats. In zijn tweede jaar was hij behoorlijk op stoom. Van den Boomen scoorde twaalf keer en gaf ook nog eens 21 (!) assists. Dit seizoen laat hij het wekelijks zien op het hoogste niveau in Frankrijk. Met vijf doelpunten en acht assists laat de middenvelder zien aardig mee te kunnen in de Ligue 1. Onlangs legde Van den Boomen beslag op de Coupe de France. In dat toernooi was hij goed voor vijf assists en één doelpunt in vijf wedstrijden. Zijn marktwaarde is volgens Transfermarkt inmiddels opgelopen tot negen miljoen euro. Van den Boomen vertrekt, net als landgenoot Stijn Spierings, deze zomer transfervrij bij Toulouse. Beide middenvelders verlengen hun aflopende contract niet.

Highlights Branco van den Boomen in het seizoen 2022/2023 (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Wie is de vriendin van Branco van den Boomen?

Branco van den Boomen heeft een relatie met Demi de Wit. De twee zijn dolgelukkig met elkaar en laten dit af en toe zien op sociale media. In 2021 verwelkomden ze dochter Lové.

Branco van den Boomen en zijn vriendin Demi de Wit (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Bekende familie

Branco van den Boomen is de neef van Clint Leemans, die tegenwoordig furore maakt bij het Deense Viborg FF. In Nederland speelde de middenvelder achtereenvolgens voor Jong PSV, VVV-Venlo, PEC Zwolle, RKC Waalwijk en De Graafschap.

Feyenoord-doelman vertrekt