Waarom Ajax moet vrezen voor een historische nederlaag tegen Feyenoord

Voor Ajax is De Klassieker van zondagmiddag van cruciaal belang, want bij een zege kan het de ommekeer betekenen, terwijl een nederlaag de Amsterdammers verder in de problemen drukt. Door de matige reeks die Ajax heeft ingezet met het 0-0 gelijkspel tegen Fortuna Sittard, het 3-1 verlies bij FC Twente en de 3-3 tegen Marseille, en het vertoonde spel van de Amsterdammers in die wedstrijden, is Feyenoord zwaar favoriet. Dit is waarom Ajax moet vrezen voor een historische nederlaag tegen Feyenoord.

Crisis bij Ajax

Nadat in de maand februari van het jaar 2022 Marc Overmars opstapte wegens het sturen van een dickpick naar vrouwelijke medewerkers, is het niveau alleen maar naar beneden gegaan voor Ajax. Zo vielen de resultaten vorig seizoen al tegen met Alfred Schreuder, waardoor hij vlak na de winterstop zijn spullen moest inpakken. Na Alfred Schreuder kwam Johnny Heitinga aan het roer te staan. Maar ook interim-trainer Heitinga kon Ajax niet verder brengen dan een derde plek.

Vreemdelingenlegioen 

Op bestuurlijk niveau en in de selectie vonden vervolgens diverse mutaties plaats. Zo vertrok algemeen directeur Edwin van der Sar en een hoop spelers met hem, onder meer sterkhouders als Mohammed Kudus (43 miljoen), Jurrien Timber (40 miljoen) en Edson Alvaréz (38 miljoen) moesten de misgelopen Champions League miljoenen opvangen. Er kwamen twaalf nieuwe spelers (elf buitenlanders en één Nederlander) voor in de plaats die gescout zijn door de nieuwe technisch directeur Sven Mislintat. De nieuwe trainer, Maurice Steijn, moet met het vreemdelingenlegioen een team weten te smeden. Maar tot op heden is hij daar niet in geslaagd. Met maar vijf punten in vier speelrondes beleeft Ajax de slechtste seizoenstart sinds 59 jaar en dan komt ook nog de geoliede machine van Arne Slot naar de Johan Cruijff ArenA zondag. 

Feyenoord in bloedvorm

Met ruime opeenvolgende overwinningen op Almere City (6-1), FC Utrecht (1-5) en SC Heerenveen (6-1) en nog de 2-0 Champions League winst op Celtic, heeft Feyenoord het uitstekende niveau weer te pakken. Zo was het aan het begin van het seizoen zoeken voor Slot op het middenveld na het zomerse vertrek van de sterkhouders Orkun Kökçü (Benfica) en Sebastian Szymański (Fenerbahçe). Nu hij met Timber, Wieffer en Stengs het drietal gevonden lijkt te hebben, heeft Feyenoord ten opzichte van Ajax een hoop meer zekerheid in hun basiselftal en is het nog maar de vraag welke spelers Maurice Steijn het veld in gaat sturen. 

Vorige editie

Vorig seizoen was de 2-3 overwinning van Feyenoord in de ArenA een erg belangrijke zege in de strijd om het uiteindelijke kampioenschap. Door een wereldredding van Wellenreuther in 83ste minuut en drie minuten daarna de goal van Geertruida (2-3), zette Feyenoord door die overwinning, met nog acht wedstrijden te gaan, Ajax op zes punten achterstand. Met de kennis dat het Ajax van nu niet beter is geworden dan het Ajax van vorig seizoen en Feyenoord er niet bepaald minder op is geworden, kun je stellen dat de Rotterdammers vol zelfvertrouwen zullen afreizen naar Amsterdam voor De Klassieker van zondag. Helemaal nu Arne Slot weer kan beschikken over Santiago Giménez, die alleen in Europees verband geschorst is.