Luuk de Jong schept duidelijkheid over stoppen als Oranje-international

Na 39 interlands houdt Luuk de Jong het voor gezien bij Oranje. De spits van PSV bracht dat nieuws voorafgaande van de voorselectie van Ronald Koeman naar buiten. Er was enige onduidelijkheid rond de keuze van De Jong, maar daar heeft de aanvaller nu zelf meer duidelijkheid over geschept.

Onder Bert van Marwijk maakte De Jong in februari 2011 zijn debuut in Oranje. De destijds 20-jarige spits zou daarna nog 38 keer in actie komen voor het Nederlands Elftal. “Ik heb vanaf mijn interlanddebuut veel mooie jaren gehad bij Oranje, met een EK en een WK”, aldus de spits in gesprek met ESPN.” De Jong was aanwezig op EK 2012 in Polen, maar kwam niet in actie. Twee jaar later maakte de spits geen deel uit van de WK-selectie in Brazilië. Wel zagen we De Jong op het EK 2020 in actie, al waren het slechts tien minuten als invaller. Op het WK in Qatar moest de pinchhitter tot aan de kwartfinales telkens toekijken vanaf de bank. Pas tegen Argentinië maakte De Jong zijn WK-debuut, wat nu zijn laatste interland blijkt te zijn geweest. Na acht doelpunten houdt de spits het nu voor gezien.

De Jong zwaaide af als international en wil zich nu focussen op PSV en zijn familie. “Ik heb twee jonge kinderen, dat vind ik ook belangrijk. Het is niet dat ik basisspeler was bij Oranje, maar ik ben altijd met veel plezier en trots voor het Nederlands Elftal uitgekomen”, blikt een trotse De Jong terug. “Ik denk alleen dat ik nu ook voor mezelf moet kiezen. Ik word wat ouder en de pijntjes spelen dan ook mee. Rustmomenten in een seizoen zijn dan ook wel fijn. Dit is dus een mooi moment voor mij om gedag te zeggen bij Oranje.”