Overzicht: zo verliepen de laatste tien kampioenswedstrijden in de Eredivisie

Feyenoord stevent af op de zestiende landstitel in de clubhistorie. Als de Rotterdammers zondagmiddag in eigen huis winnen van Go Ahead Eagles, dan krijgen ze de schaal uitgereikt. Hoe verliepen de laatste tien kampioenswedstrijden in de Eredivisie? Voetbalflitsen brengt je een overzicht!

2011/2012: Ajax vs. VVV-Venlo 2-0

Nadat Siem de Jong Ajax bijna eigenhandig de derde ster had bezorgd, bracht hij de Amsterdammers een jaar later ook titel nummer 31. In de kampioenswedstrijd tegen VVV-Venlo nam de aanvaller beide treffers voor zijn rekening bezorgde Ajax daarmee de tweede landstitel op rij.

2012/2013: Ajax vs. Willem II 5-0

Ook in 2013 was Ajax één speelronde voor het einde van de competitie al zeker van het landskampioenschap. In eigen huis werd met 5-0 gewonnen van Willem II, dat door die ruime nederlaag degradeerde uit de Eredivisie.

2013/2014: Heracles Almelo vs. Ajax 1-1

In 2014 werd Ajax voor het vierde jaar op rij kampioen van Nederland. In speelronde 33 verzekerde het zich met een 1-1 gelijkspel op bezoek bij Heracles Almelo te verzekeren van de landstitel. Door twee rake vrije trappen stond er halverwege een gelijke stand op het scorebord. In de slotfase van de wedstrijd rolde er een salomremise uit, aangezien beide teams genoeg hadden aan een punt. Heracles voor handhaving in de Eredivisie, Ajax voor de landstitel.

2014/2015: PSV vs. SC Heerenveen 4-1

Na vier kampioenschappen op rij voor Ajax kroonde PSV zich in 2015 weer eens tot kampioen van Nederland. De Eindhovenaren wachtten al sinds 2008 op een nieuwe titel. De ploeg van Phillip Cocu werd met een straatlengte voorsprong kampioen. De voorsprong op nummer twee Ajax bedroeg liefst zeventien (!) punten. Zaterdag 18 april, in de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen, was het zover. 

2015/2016: PEC Zwolle vs. PSV 1-3

Een jaar later kende de Eredivisie een ongekend einde van het seizoen. 8 mei 2016 zou de geschiedenisboeken ingaan als een van de meest spectaculaire voetbaldagen ooit. Op de laatste speeldag had Ajax aan een zege op bezoek bij De Graafschap genoeg voor de landstitel, maar kwam op De Vijverberg niet verder dan 1-1. PSV won ondertussen wél bij PEC Zwolle en werd zodoende tegen de verwachting in kampioen van Nederland.

2016/2017: Feyenoord vs. Heracles Almelo 3-1

In Rotterdam staat de dag van het landskampioenschap in het geheugen gegrift. Eerder ging een kampioensduel tegen Excelsior nog verloren (3-0), dus kwam het aan op het laatste duel van dat seizoen. In De Kuip moest er gewonnen van Heracles Almelo, omdat Ajax slechts één punt achter de Rotterdammers stond. Mister Feyenoord van dat seizoen Dirk Kuyt stond dat duel op en was met een hattrick de gevierde man. In De Kuip ontving Feyenoord haar eerste landstitel in de 21ste eeuw. 

2017/2018: PSV vs. Ajax 3-0

In Eindhoven kon het feest niet op toen PSV in speelronde 31 al kampioen kon worden tegen nota bene concurrent Ajax. Het verschil tussen de nummer één en nummer twee bedroeg voorafgaand aan het duel zeven punten, dus de Eindhovenaren konden met een overwinning op hun rivaal Ajax de titel in de wacht slepen. Het Philips Stadion vierde dubbel feest, want de Amsterdamse club werd maar liefst met 3-0 verslagen en daardoor mocht de schaal ook omhoog geheven worden.

2018/2019: De Graafschap vs. Ajax 1-4

In 2019 kroonde Ajax zich voor het eerst weer tot landskampioen, na vier seizoenen zonder landstitel. In de voorlaatste speelronde wonnen de Amsterdammers in eigen huis van FC Utrecht met 4-1, waardoor ze officieus kampioen waren. Echter kon nummer twee PSV de Amsterdamse club nog inhalen als er met ruime cijfers werd verloren in Doetinchem en de Eindhovenaren met ruime cijfers wonnen van Heracles Almelo. Ajax won uiteindelijk van De Graafschap met 1-4 en kroonde zich daardoor voor de 34ste keer tot kampioen.

2020/2021: Ajax vs. FC Emmen 4-0

In het seizoen 2020/21 werd er eindelijk weer een kampioen gekroond. Waar in 2020 het seizoen voortijdig werd afgebroken toen Ajax en AZ streden om de landstitel, waren de Amsterdammers een seizoen later oppermachtig in de Eredivisie. Ajax stond met nog vier speelrondes te spelen twaalf punten voor op achtervolger PSV. In de 31ste speelronde kon Ajax in Amsterdam kampioen worden bij een overwinning tegen FC Emmen. De Amsterdammers wonnen met 4-0, terwijl PSV diezelfde dag punten liet liggen.

2021/2022: Ajax vs. SC Heerenveen 5-0

In het seizoen 2021/22 werd het kampioenschap in de voorlaatste speelronde beslist. Ajax ontving sc Heerenveen in de Johan Cruijff ArenA en moest winnen om de landstitel veilig te stellen. In een midweekse speelronde trapte nummer één Ajax en nummer twee PSV tegelijkertijd af. De Amsterdammers lieten er geen gras over groeien en wonnen met maar liefst 5-0 van sc Heerenveen en eigenlijk was het na één helft al duidelijk dat Ajax zich zou kronen tot landskampioen. PSV won weliswaar van NEC, maar het gat van vier punten kon niet meer goed worden gemaakt.