Van valse Eredivisie-start tot winnen in de Champions League: eerste seizoenshelft van Feyenoord in beeld

Feyenoord sluit 2023 af als nummer twee op de Eredivisie-ranglijst, deelnemer van de UEFA Europa League en achtste finalist in de TOTO KNVB Beker. De Nederlandse competitie begon op 13 augustus en na zestien duels hebben de Rotterdammers 38 punten bij elkaar gesprokkeld.

Seizoen 2023/2024 begon met een valste start voor de ploeg van Arne Slot, dat er gedurende de transferperiode alles aan deed om iedereen binnenboord te houden. In De Kuip maakte aanwinst Bart Nieuwkoop zijn rentree met een rode kaart én puntenverlies, want Fortuna Sittard nam een punt mee naar huis (1-1). Een week later was kleine broer Sparta Rotterdam ook een bananenschil, want ook op Het Kasteel werden de punten gedeeld (2-2).

Vanaf dat moment wist de stadionclub de juiste versnelling te vinden en werd er in de Eredivisie gewonnen van Almere City (6-1), FC Utrecht (1-5) en sc Heerenveen (6-1). Na een korte tussenstop in de Champions League werd Ajax voor het tweede jaar op rij ingemaakt in eigen huis (0-4) en zij werden opgevolgd door Go Ahead Eagles (3-1), PEC Zwolle (0-2) en Vitesse (4-0). Op 29 oktober werd de zegereeks tot een halt geroepen, want in De Grolsch Veste verloor Feyenoord met 2-1 van FC Twente.

Er volgde nog zeven Eredivisie-wedstrijden tot de winterstop en daarvan werd slechts één keer verloren en dat was koploper en concurrent PSV. In De Kuip werd het 1-2 voor de bezoekers uit Eindhoven. De overige wedstrijden werden gewonnen van RKC Waalwijk (1-2), AZ (1-0), Excelsior (2-4), FC Volendam (3-1) en Heracles Almelo (0-4).

UEFA Champions League-campagne

Door de behaalde landstitel begon de ploeg van trainer Arne Slot in het miljardenbal: de UEFA Champions League. De stadionclub werd in groep E gekoppeld aan Atletico Madrid, SS Lazio en Celtic. Laatstgenoemde kwam als eerste op bezoek in Rotterdam en werd met 2-0 verslagen. Na een indrukwekkende wedstrijd in Madrid ging de ploeg van Slot nipt ten onder, 3-2.

Een cruciale thuiswedstrijd volgde, want al snel werd duidelijk dat de Schotten geen rol van betekenis gingen spelen bij deze vier ploegen. Directe concurrent SS Lazio werd in De Kuip met 3-1 over de knie gelegd, maar de belangrijke in Italië ging wederom nipt verloren: 1-0. De thuiswedstrijd tegen Atletico Madrid was er eentje tussen leven of dood, maar helaas wisten de Rotterdammers geen potten te breken en verloren zij met 2-3. Uitschakeling in de Champions League was daardoor definitief en ook de laatste uitwedstrijd in de groepsfase ging verloren. Op Celtic Park werd het 2-1 voor de Schotten. 

In 2024 zal Feyenoord uit gaan komen in de tussenronde en in het Zwitserse Nyon werd de stadionclub gekoppeld aan AS Roma. Op 15 en 22 februari zal worden beslist welke ploeg een ronde verder mag en kan dromen van de eindzege.

TOTO KNVB Beker

Gezien de Europese verplichtingen en de Nederlandse regels waren de Rotterdammers pas in de tweede ronde van het bekertoernooi actief. FC Utrecht kwam op bezoek in De Kuip en dat werd de afsluiter van het seizoen van de stadionclub. Voor eigen publiek zorgde doelpunten van Calvin Stengs en Igor Paixao voor een zege en in de volgende ronde wacht de winnaar van het treffen tussen PSV en FC Twente. 

Feyenoord-doelman vertrekt