Koeman wil voor één vaste keeper gaan: "Wat goed is, blijft staan"

Ronald Koeman heeft het stokje officieel overgenomen van Louis van Gaal en heeft uitgesproken zaken anders aan te vliegen. Van Gaal experimenteerde met diverse doelmannen en was langere tijd onduidelijk over de positie onder de lat. Koeman gaat dit anders aanpakken: "Het liefst kies ik een vaste eerste keeper. Wat goed is, blijft staan", aldus de nieuwe bondscoach van Oranje tijdens zijn presentatie.

Voorafgaand aan het WK was er een hoop te doen om de positie onder de lat bij Oranje. Van Gaal had voordat de definitieve selectie bekend moest worden gemaakt, gebruik gemaakt van vier doelmannen in de vorm van Jasper Cillessen, Justin Bijlow, Mark Flekken en Remko Pasveer. De bondscoach koos er uiteindelijk voor om Cillessen en Flekken thuis te laten en Andries Noppert te selecteren als eerste doelman, terwijl zijn debuut voor Oranje nog moest maken. Pasveer en Bijlow gingen mee als reservekeepers. 

"We hebben niet veel topkeepers"

Koeman is voornemens om meer duidelijkheid te scheppen rondom de positie onder de lat bij Oranje. "We hebben niet veel topkeepers, maar we hebben er voldoende om een keuze te maken voor de drie beste", aldus de bondscoach, die zich daarnaast uitspreekt over de positie an sich. "De keeper is toch een andere positie dan de tien anderen in het veld. Het is prettig als je een keeper hebt die het goed doet en waarvan iedereen weet dat die de volgende interland weer keept", legt Koeman uit. Patrick Lodewijks, die aan de slag zal gaan als keeperstrainer bij Oranje, krijgt onder Koeman een belangrijke rol en is zich momenteel aan het oriënteren binnen de Nederlandse keepersgilde. "Het is al in de media geweest dat Patrick (Lodewijks, red.) bij Jasper Cillessen langs is geweest voor een gesprek. Patrick heeft ook met andere doelmannen contact. Daar gaat hij ook nog bij langs", legt Koeman uit, die tot slot nog een uitspraak doet over onderlinge concurrentie. "Ik vind altijd: je moet altijd de drie beste keepers selecteren. Natuurlijk moeten de tweede en derde keeper de eerste helpen, maar er moet ook altijd strijd zijn", aldus Koeman.