Eerste interview van Schreuder in dienst van Ajax; transfers, ambities en doelen

Alfred Schreuder heeft woensdag zijn eerste dag als trainer van Ajax gedraaid. De oefenmeester kwam over van Club Brugge en is met grootse plannen teruggekeerd in Amsterdam. In het interview wordt duidelijk dat Schreuder grootse plannen heeft met zijn ploeg en vertelt hij over eventuele beweging op de transfermarkt.

Nadat Schreuder als assistent uit Amsterdam vertrok, had hij een paar Europese avonturen. Na het mislukte avontuur met Koeman bij FC Barcelona kreeg hij de kans om als hoofdtrainer aan de slag te gaan bij Club Brugge. De 49-jarige oefenmeester heeft torenhoge ambities. "Zonder arrogant te zijn, maar je moet altijd de ambitie hebben om het hoogste na te streven', zegt Schreuder tegen Ajax TV. "Ik heb zelf de ambitie om ooit een keer de Champions League te winnen. Ajax heeft dat in het verleden ook gedaan en we waren drie jaar geleden ook heel dichtbij".

Hij heeft een duidelijk plan voor ogen met zijn selectie. Hij is van plan om de lijn van Ten Hag voort te zetten. "Veel positiewisselingen, alles goed bezet houden en dominant willen zijn. Dat past bij Ajax. Daarbij hoort ook de manier van aanvallen en de wil om op de helft van de tegenstander te zijn. Alles moet mogelijk zijn en ik denk dat de ingrediënten daarvoor hier aanwezig zijn". Daarnaast geeft Schreuder ook aan dat hij een goede band van groot belang vindt. "Ik denk dat ik heel erg op een goede relatie zit. het is belangrijk dat je als coach begrijpt hoe een speler als mens in elkaar zit. Buitenlandse spelers zijn anders dan Nederlandse voetballers en ik denk dat als je daar al veel tijd in investeert, komt het voetbal vanzelf".

Er is nu al dagelijks contact met Hamstra en Huntelaar. "We weten allemaal dat Nicólas Tagliafico eventueel weg zou kunnen", zegt Schreuder tegenover de clubkanalen van Ajax. "Op die positie hebben we ook Daley Blind, maar we hebben ook concurrentie nodig. Daley kan in het centrum, op zes en op linksback spelen, dus als Nico vertrekt, moeten we kijken: wat hebben we zelf en wat kan ons versterken"? De kans is groot dat de Amsterdammers een nieuwe linksback willen binden. "Dat zou een positie kunnen zijn", aldus de kersvers Ajax-trainer. "Het middenveld zit goed in elkaar, maar op rechtsback kunnen we nog kijken. Al moeten we ook vertrouwen hebben in wat we hebben, want we hebben Devyne Rensch daar lopen".

Daarnaast sluit de hoofdtrainer ook niet uit dat er nog spelers gaan vertrekken. "Dat hoort erbij, daar ben je Ajax voor. Het verleden heeft bewezen dat als er dingen gebeuren, Ajax krachtig genoeg is om daar talenten voor terug te halen", zegt hij. "Erik ten Hag moest ook telkens zijn elftal opnieuw vormgeven." Schreuder benadrukt dat sommige spelers koste wat kost behouden moeten blijven voor Ajax. "Ik ben niet de enige die zo denkt. Ajax zal zelf ook niet alle spelers zomaar verkopen. Er zijn echt wel spelers in deze selectie die Ajax absoluut niet wil verkopen".

Feyenoord-doelman vertrekt