Waarom de Europa League-finale tussen Sevilla en AS Roma echt niet te voorspellen is...

De Puskás Aréna in het Hongaarse Boedapest is woensdagavond het strijdtoneel van de Europa League-finale tussen Sevilla en AS Roma. Een finale die eigenlijk echt niet te voorspellen is. Voetbalflitsen zet vier redenen op een rijtje waarom dat zo is.

1. José Mourinho onverslaanbaar in finales

Het winnen van een finale kun je wel aan José Mourinho overlaten. 'The Special One' coachte in het verleden vijf Europese finales en won ze allemaal. Het eerste Europese succes dateert van 2002. In dat jaar won Mourinho met FC Porto de UEFA Cup. In 2003 sleepte hij met Porto zelfs de Champions League in de wacht. In het seizoen 2009/2010 won de Portugees voor de tweede keer in zijn trainerscarrière de Champions League, ditmaal met Internazionale. In 2017 versloeg hij als manager van Manchester United Ajax in de finale van de Europa League en vorig seizoen moest Feyenoord eraan geloven in de Conference League-eindstrijd.

Pak 100x je inzet als jij de winnaar van de Europa League-finale correct voorspelt!

2. Sevilla koning van de Europa League

Daar waar Mourinho een Europese prijzenpakker is, draagt tegenstander Sevilla de titel ‘koning van de Europa League’. De club uit Andalusië voelt zich als een vis in het water in de EL en kan het Europese toernooi voor de vijfde (!) keer in tien jaar winnen. De meest recente Europa League-eindzege dateert van het seizoen 2019/2020. De Sevillistas rekenden destijds af met een andere Italiaanse grootmacht. In het Duitse Köln werd Internazionale met 3-2 verslagen. Met twee goals ontpopte Luuk de Jong zich tot man van de wedstrijd.

Samenvatting Europa League-finale tussen Sevilla en Internazionale in 2020 (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

3. Slechte generale voor beide ploegen

Zowel Sevilla als AS Roma kende een slechte generale in aanloop naar de Europa League-finale. Hoewel Sevilla binnen drie minuten op voorsprong kwam, werd in eigen huis verloren van Real Madrid (1-2). AS Roma ging op bezoek bij Fiorentina. Lang leek het erop dat I Giallorossi nipt zouden gaan winnen, maar in de slotfase vocht de thuisploeg zich nog terug en zegevierde uiteindelijk met 2-1.

4. Statistieken uit het verleden redelijk in evenwicht

Sevilla en AS Roma stonden vier keer eerder tegenover elkaar, waarvan driemaal in vriendschappelijk opzicht en één keer in de Europa League. Op basis van de uitslagen in die wedstrijden kun je stellen dat deze ploegen weinig voor elkaar onder doen: twee overwinningen voor Sevilla, een keer een gelijkspel en een zege voor AS Roma. De vorige Europa League-ontmoeting, in de achtste finale in het seizoen 2019/2020, eindigde in 2-0 in het voordeel van de Spanjaarden.

Vorige Europa League-ontmoeting tussen Sevilla en AS Roma

Ontvang wekelijks een bonus bij JACKS.NL

JACKS.NL is in 2023 in een gulle bui. De bookmaker komt namelijk met een wekelijks te claimen bonus voor alle spelers van 24 jaar of ouder. Hierbij krijgt de gebruiker die deze bonus claimt maar liefst 4 profit boosts van 10% voor het Nederlandse voetbal. Hiermee maak je als speler bij Jack's kans op tot €500 extra winst. De bonus is van vrijdag 00.01 tot en met maandag 23.59 te claimen bij een storting van €20 of meer! Check op de website de bonusvoorwaarden.