Nieuw UEFA Champions League-format uitgelegd

Dit is de laatste week ooit van de groepsfase van de UEFA Champions League zoals we het huidige format kennen. Het Europese toernooi krijgt vanaf volgend seizoen namelijk een nieuwe opzet. Dit geldt ook voor de Europa League en de Conference League. Hier leggen we het nieuwe format uit!

Nieuw format uitgelegd

In plaats van 32 teams te verdelen in acht groepen van vier, zal de groepsfase van 2024/25 één gigantische competitie met 36 teams zijn. Dat betekent niet dat elk team 35 wedstrijden zal spelen, maar er zullen meer wedstrijden zijn tijdens de groepsfase, met teams die elk acht wedstrijden spelen, in plaats van de zes waaraan we gewend zijn geraakt.

Er zal nog steeds een loting in de groepsfase zijn om te beslissen wie tegen wie speelt. Die loting wordt gedaan met behulp van vier verschillende potten. Elk team wordt geloot om tegen twee tegenstanders uit elke pot te spelen: een thuiswedstrijd en een uitwedstrijd. Dit betekent dat voor het eerst in de geschiedenis van de Champions League teams uit Pot 1 het tijdens de groepsfase tegen elkaar opnemen.

Al zal het doorkomen naar de knock-outfase er niet veel moeilijker op worden, omdat de beste 24 teams allemaal kans hebben om door te gaan naar de volgende ronde. De positie in de competitie telt echter nog steeds voor iets. Naast het verdienen van extra prijzengeld zorgt een klassering in de top acht ervoor dat een team rechtstreeks doorgaat naar de laatste 16, terwijl de teams die als negende tot 24e zijn geplaatst, moeten strijden in een play-offronde. Er wordt niet geloot voor de play-offronde. Het team dat als negende eindigt, speelt tegen het team dat als 24e, 10e tegen 23e, 11e tegen 22e, enzovoort.

Dit betekent dat twee teams uit hetzelfde land elkaar kunnen treffen in de play-offronde. De UEFA zal echter voorkomen dat teams uit hetzelfde land tegenover elkaar staan tijdens de groepsfase, met een mogelijke uitzondering. Als een land vijf teams in de groepsfase heeft, is het aannemelijk dat twee van hen het tegen elkaar kunnen opnemen tijdens de competitiefase.

De onderste acht teams in de groepsfase worden allemaal volledig uit Europa geëlimineerd. Geen Champions League-uitvallers meer die halverwege een seizoen de Europa League ingaan.

Waarom verandert de Champions League?

Meer wedstrijden betekent meer geld, zowel voor de UEFA als voor de betrokken clubs. Het is ook te hopen dat het toernooi vanaf het begin spannender wordt als de grootste teams eerder tegen elkaar spelen.

Hoeveel wedstrijden?

Er zijn in totaal 189 wedstrijden in de UEFA Champions League van volgend seizoen, de voorrondes niet meegerekend. Dat is een stijging van 64 duels ten opzichte van het huidige format. Om deze extra wedstrijden in de kalender in te passen, eindigt de groepsfase in januari in plaats van in december.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers