SPELERSPROFIEL: Wie is Dean Huijsen van Juventus?

Waar het Nederlandse voetbal voorheen uitblonk in het opleiden van creatieve, aanvallend ingestelde spelers, zijn er nu tal van talentvolle Nederlandse verdedigers waarvan een gouden toekomst voorspeld wordt. In Turijn behoort Dean Huijsen tot deze groep, maar wie de talentvolle verdediger eigenlijk?

Geen verleden op de Nederlandse velden

Huijsen werd geboren op 14 april 2005 in Amsterdam als zoon van voormalig profvoetballer Donny Huijsen. Waar zijn vader nog een blauwe maandag in het shirt van Ajax speelde en daarnaast voor HFC Haarlem, AZ en MVV uitkwam, kwam zoon Dean nooit in actie op de Nederlandse velden.

Dean Huijsen verhuisde op jonge leeftijd met zijn ouders naar Spanje, waar hij begon met voetballen bij Costa Unida uit Marbella. Op tienjarige leeftijd voegde hij zich de jeugdopleiding van Malaga CF, dat destijds nog in het linkerrijtje van La Liga speelde. De jonge verdediger ontwikkelde zich in de luwte stormachtig in Spanje en speelde zichzelf mede dankzij tips van zijn vader in de kijker van de Europese top. "Mijn vader geeft af en toe tips. Hij weet natuurlijk wat verdedigers vervelend vinden en probeert mij te behoeden voor fouten die hij gemaakt heeft", vertelde Huijsen tegenover de NOS.

Juventus en Oranje

In de zomer van 2021 stond Huijsen in de belangstelling van diverse topclubs, waaronder Real Madrid. De jonge centrumverdediger maakte echter de overstap naar Juventus en verhuisde samen met zijn ouders naar Turijn. De keuze voor Italië had volgens Huijsen voornamelijk te maken met het feit dat er in Spanje regelmatig tegen amateurclubs werd gespeeld en dat bij Juventus de focus ligt op het verdedigen. In Turijn werd ook snel de vergelijking gemaakt met een andere Nederlandse verdediger die voor Juventus uitkwam: Matthijs de Ligt. "We lijken qua stijl wel op elkaar", stelde Huijsen tegenover de NOS. In Turijn maakte de verdediger onlangs een werelddoelpunt voor Juventus Next Gen, het beloftenteam van de Turijnse club dat uitkomt in de Serie C. 

Tekst gaat verder onder video

In 2021 verscheen de verdediger ook op de radar bij de KNVB en speelde hij elf wedstrijden voor Nederland onder 17, waaronder zes duels op het EK onder 17 waar de jeugdspelers van Oranje de finale verloren van hun Franse leeftijdsgenoten (2-1). Huijsen voelt zich, ondanks het feit dat hij nooit in Nederland heeft gevoetbald, het meest Nederlands: "Ik voel mij Nederlander. We spreken thuis ook gewoon Nederlands", aldus Huijsen. 

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers