Nederlanders zonder club: wie pikt ze op?

Wie pikt deze transfervrije Nederlanders op? Dat is de grote vraag.. Terwijl het nieuwe seizoen al is begonnen en de zomerse transferperiode druk op gang is, lopen er nog flink wat Nederlandse voetballers zonder club rond. Een aantal zou niet misstaan in de Eredivisie

Transfervrije doelman

Afgelopen zomer moest Thijmen Nijhuis transfervrij bij FC Utrecht vertrekken. De doelman doorliep de jeugdopleiding in Utrecht, maar kwam slechts tot vier wedstrijden in het eerste.

Transfervrije verdedigers

Eens gold Juan Familia-Castillo als groot talent en vertrok op jonge leeftijd al naar Chelsea. Vandaag de dag zit de vleugelverdediger op zijn 23e zonder club. In Engeland brak hij nooit door en moest het als huurling minuten maken. Periodes bij AZ, ADO Den Haag, Birmingham en Charlton leverde desondanks niks op, waarna Chelsea de verdediger deze zomer transfervrij liet gaan.

In de zomer van 2022 vertrok MarvinZeegelaar transfervrij bij Udinese, waarna hij in maart 2023 weer terugkeerde en afgelopen zomer wederom vertrok. Eens was de linksachter in beeld bij het Nederlands Elftal, nu zit hij zonder club. Naast een avontuur in Italië droeg Zeegelaar onder meer het shirt van Watford en Sporting CP, waardoor hij op 33-jarige leeftijd de nodige ervaring heeft opgedaan.

Bij SC Heerenveen hadden ze Joost van Aken na zijn terugkeer in de winter van 2022 niet langer nodig. De centrale verdediger, die verder het shirt droeg van Sheffield United, VfL Osnabrück en Zulte Waregem, ziet daardoor zonder club. De geboren Haarlemmer droeg 112 keer het shirt van de club uit Friesland.

Transfervrije middenvelders

Met 136 wedstrijden in het rood-wit van Feyenoord en één interland in Oranje springt Jean-Paul Boëtius er bovenuit op het middenveld. Vorig jaar zomer streek het talent van ooit transfervrij neer bij Hertha BSC, waar hij mee naar de 2. Bundesliga degradeerde.

Jarenlang stond Jeremy Helmer bij AZ bekend als groot talent. Maar tot een echte doorbraak kwam het door veel blessureleed nooit. In de zomer van 2022 kwam er een einde van Hemer zijn bij AZ, waarna er een proefperriode bij Cambuur volgde. Een contract kon de aanvallende middenvelder niet afdwingen, waardoor hij op 26-jarige leeftijd al ruim een jaar zonder club zit.

Jordy Wehrmann kwam niet verder dan negen optredens in het shirt van Feyenoord. Na diverse huurperiodes en een vast avontuur bij FC Luzern liet de 24-jarige middenvelder afgelopen juni zijn contract ontbinden. Daarmee hoopt hij met zijn status als transfervrije speler een nieuwe club te kunnen vinden. In Nederland droeg Wehrmann naast Feyenoord ook het shirt van FC Dordrecht en ADO Den Haag.

Transfervrije aanvallers

De carrière van Mo Ihattaren ging, zoals algemeen bekend is, als een nachtkaars uit. De nog altijd pas 21-jarige middenvelder vertrok bij PSV via de achterdeur naar Juventus. Een huurperiode bij Sampdoria volgde, maar spelen deed hij nooit. Ajax hoopte het voormalige talent weer op het juiste pad te krijgen, maar ook dat mislukte. Juventus zag het ook niet meer in hem zitten en verscheurde het contract. Samsunspor leek Ihattaren een nieuwe kans te geven, maar na plot gedoe rond salaris zag de Turkse club er toch van af.

Als we de voetbalreis van Kevin Luckassen bekijken dan zien we dat de spits een flinke rondreis door Europa heeft gemaakt. Naast Nederland speelde hij in Schotland, Tsjechië, Oostenrijk, Engeland, Roemenië en Turkije en zit sinds deze zomer zonder club.

Een wereldreis gold ook voor Elvis Manu. Afgelopen winter keerde de aanvaller voor even terug in de Eredivisie, waar hij op huurbasis speelde voor het gedegradeerde FC Groningen. In Nederland droeg hij ook het shirt van Excelsior, Feyenoord, Cambuur en Go Ahead Eagles. Veder voetbalde Manu in Engeland, Turkije, China, Polen en Bulgarije.

Feyenoord-doelman vertrekt