Transfervrije Nederlanders zonder club: wie pikt ze op?

Wie pikt deze transfervrije Nederlanders op? Dat is de grote vraag. Terwijl het nieuwe seizoen op gang komt en de zomerse transferperiode druk op gang is, lopen er flink wat Nederlandse voetballers zonder club rond. Tijd voor een overzicht!

Wanneer is een speler transfervrij op te pikken?

Voetballers die over een aflopend contract beschikken mogen een half jaar voor afloop al onderhandelen met andere clubs over een transfer. Vaak gebeurt dit pas na het seizoen, of als een speler in de zomer transfervrij is. Zo ook voor deze Nederlanders. Toch lukt het niet bij iedere speler om een nieuwe club te vinden en blijven zo zonder club te zitten.

Nederlanders met een aflopend contract: wie slaat toe? 

Welke Nederlandse voetballers zitten zonder club?

Onder andere Thomas Ouwejan, Kevin Strootman, Timothy Fosu-Mensah, Jairo Riedewald, Anwar El Ghazi, Patrick van Aanholt en Jeroen Zoet zitten zonder club, maar daar blijft het niet bij. Spelers met een aflopend contract zijn per 1 juli transfervrij. Enkele Nederlanders zitten hierdoor pas sinds deze zomer zonder club, terwijl andere spelers al langer transfervrij rondlopen. 

Memphis Depay

Na anderhalf seizoen neemt Atlético Madrid alweer afscheid van Memphis Depay. De Madrilenen verlengen het aflopende contract van Depay (30) niet. Zo kan hij deze zomer transfervrij een nieuwe werkgever zoeken. Na zijn doorbraak bij PSV speelde Depay ook voor Manchester United, Olympique Lyon en FC Barcelona.

Davy Klaassen

Na één seizoen vertrekt Davy Klaasen (31) alweer bij Inter. De middenvelder werd kampioen van Italië, maar kwam amper voor in het plan van Simone Inzaghi. Waar de toekomst van Klaassen en zijn vrouw Laura Benschop ligt, is nu afwachten. 

Marvin Zeegelaar

In de zomer van 2022 vertrok Marvin Zeegelaar transfervrij bij Udinese, waarna hij in maart 2023 weer terugkeerde en na een half jaar wederom vertrok. Eens was de linksachter in beeld bij het Nederlands Elftal, nu zit hij zonder club. Naast een avontuur in Italië droeg Zeegelaar onder meer het shirt van Watford en Sporting CP, waardoor hij op 33-jarige leeftijd de nodige ervaring heeft opgedaan. Inmiddels zit hij al ruim een jaar zonder club.

Jean-Paul Boëtius

Met 136 wedstrijden in het rood-wit van Feyenoord en één interland in Oranje springt Jean-Paul Boëtius (30) er bovenuit in de lijst. In de zomer van 2022 streek het talent van neer bij Hertha BSC, waar hij mee naar de 2. Bundesliga degradeerde. Een jaar later vetrok Boëtius weer uit Berlijn en zit sindsdien zonder club. Even leek een overstap bij Sparta in de maak, tot dat er in maart wederom kanker bij de voetballer werd geconstateerd.

Mo Ihattaren

De carrière van Mo Ihattaren ging, zoals algemeen bekend is, als een nachtkaars uit. De nog altijd pas 22-jarige middenvelder vertrok bij PSV via de achterdeur naar Juventus. Een huurperiode bij Sampdoria volgde, maar spelen deed hij nooit. Ajax hoopte het voormalige talent weer op het juiste pad te krijgen, maar ook dat mislukte. Juventus zag het ook niet meer in hem zitten en verscheurde het contract. Samsunspor leek Ihattaren een nieuwe kans te geven, maar na gedoe rond salaris zag de Turkse club er toch van af. In de winter van 2023 gaf Sparta Praag hem een nieuwe kans, dat slechts drie maanden duurde.

Ryan Babel

Met 69 interlands is Ryan Babel (37) de volgende naam die in het rijtje uit het oog springt. De oud-aanvaller van Ajax zit al sinds de zomer van 2023 zonder club. Na zijn doorbraak in Amsterdam volgde een ware wereldreis voor Babel. Zo speelde hij voor Liverpool en daarna nog in Duitsland, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Spanje en Turkije. 

Transfervrije Oranje-internationals

Achttien Nederlandse voetballers met een verleden in Oranje zitten momenteel zonder club. Naast de eerdergenoemde Strootman (46), Fosu-Mensah (3), Riedewald (3), El Ghazi (2), Van Aanholt (19), Zoet (11), Depay (97)*, Klaassen (41), Boëtius (1) en Babel (69), lopen er nog enkele internationals transfervrij rond. 

Wat te denken van Jeffrey Bruma (25), Jetro Willems (22), Erik Pieters (18), Leroy Fer (11), Marco van Ginkel (8), Terence Kongolo (4), Remko Pasveer (2) en de herstellende Bas Dost (18).

Transfervrije Nederlanders zonder club

Feyenoord-doelman vertrekt