Tweespalt in Amsterdam over 'cultuurverandering' binnen Ajax

Ajax en Marc Overmars gingen begin 2022 uit elkaar, nadat Overmars als directeur voetbalzaken zich schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer binnen de Amsterdamse club. Naar aanleiding van het vertrek van Overmars en de misstanden die aan het licht waren gekomen, werd er een commissie aangesteld om  een veilige werk -en sportomgeving binnen Ajax te creëren. Volgens het NRC is niet iedereen binnen de club blij met de richting die wordt ingeslagen: "Met name oudere leden maken zich zorgen dat de jeugdopelding te soft wordt", schrijft de krant.

De zaak-Overmars schrok de voetbalwereld op in februari 2022. De directeur voetbalzaken van de Amsterdammers had zich schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag en stapte op, nadat het nieuws over de misstanden naar buiten kwam. In september 2022 werd, voor een periode van drie jaar, een commissie (bestaande uit arbeidsrechtadvocaat Mirjam Decoz, bestuurskundige Alie Kuiper en tien mensen binnen Ajax) aangesteld. Deze commissie gaat een advies uitbrengen aan de raad van commissarissen van Ajax over interne cultuurverandering en is voortgekomen uit een aanbeveling na een onderzoek van een extern bureau naar het ongewenste gedrag binnen de Nederlandse topclub.

Verdeeldheid binnen Ajax

In december 2022, tijdens de algemene ledenvergadering, zijn arbeidsrechtsadvocaat Decoz en bestuurskundige Kuiper aan het woord om te praten over een veiligere werk -en sportomgeving. Het tweetal werd uitgenodigd om te spreken over de commissie en diens plannen: "In hun advies komt niet alleen grensoverschrijdend gedrag aan bod, maar ook de positie van vrouwen bij Ajax en de manier waarop spelers en trainers bij de profclub en jeugdopleiding elkaar aanspreken en met elkaar omgaan", schrijft het NRC, dat aanwezig was bij de vergadering.

Aan de ene kant krijgen Decoz en Kuiper vragen over het feit waarom het opstellen van protocollen zo lang moet duren en wordt daarbij een schrijnend voorbeeld gegeven van een medewerkster die te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag, die momenteel de therapie die zij als gevolg daarvan krijgt zelf betaalt. Aan de andere kant zijn er diverse oudere leden die zich zorgen maken over het feit dat de jeugdopleiding wellicht te soft wordt als 'klare taal' in de ban wordt gedaan. Daarnaast vinden aanwezigen, ondanks dat het verhaal van Decoz en Kuiper belangrijk wordt gevonden, dat het weer over voetbal moet gaan binnen de club.

Overmars opgenomen in ziekenhuis

Recent kwam het nieuws naar buiten dat Overmars was opgenomen in het ziekenhuis met een licht infarct. Dit bracht zijn huidige werkgever Royal Antwerp naar buiten via haar eigen kanalen. De sportbestuurder raakte in de nacht van donderdag op vrijdag onwel en moest naar het ziekenhuis worden gebracht.