Vader van Yamal jonger dan teamgenoot Jesús Navas in halve finale EK

In de halve finale van het EK tussen Spanje en Frankrijk schreef de jonge Lamine Yamal geschiedenis door als jongste speler ooit aan een halve finale van een WK of EK te beginnen. Yamal, met zijn 16 jaar en 362 dagen, brak hiermee het oude record van Pelé, die in 1958 op 17-jarige leeftijd speelde. 

Een opvallend feit is dat de vader van Yamal jonger is dan een van zijn teamgenoten, Jesús Navas. Navas, die op zijn 38ste de oudste veldspeler ooit is in een halve finale van een groot toernooi, verving Dani Carvajal, die geschorst was na twee gele kaarten in de kwartfinale. Het leeftijdsverschil tussen Yamal en Navas bedraagt maar liefst 22 jaar. Yamal's vader is met zijn 34 jaar zelfs jonger dan Navas, wat aangeeft hoe jong Yamal’s vader was toen hij hem kreeg.

Records op de rechterflank van Spanje

De rechterflank van Spanje, bestaande uit de jonge Yamal en de ervaren Navas, brak meerdere leeftijdsrecords. Yamal blijft indruk maken gedurende het toernooi, hoewel een doelpunt nog ontbreekt. Navas, die een levenslang contract heeft bij Sevilla, neemt de defensieve taken op zich tegen de Franse linksbuiten. Zijn ervaring en vastberadenheid maken hem een waardevolle aanwinst voor de Spaanse ploeg in deze cruciale wedstrijd. 

Hoewel Spanje uiteindelijk tegen Frankrijk speelt en niet tegen Portugal, zou het leeftijdsverschil met Pepe nog groter zijn geweest. Ook de Franse Olivier Giroud is met zijn 37 jaar ouder dan Yamal’s vader. Dit zijn de jongste en oudste speler op het gehele EK 2024.

Feyenoord-doelman vertrekt