Heel veel goals en genoeg controverse: dit was de carrière van Luis Suárez

Het lijkt erop dat het einde van de loopbaan van Luis Suárez in zicht komt. De Uruguayaanse spits heeft te veel knieklachten en overweegt daarom te stoppen met voetballen. Voor ons de gelegenheid om terug te kijken op de prachtige carrière van de gehaaide oud-Eredivisionist.

Suárez begon zijn loopbaan in eigen land bij Nacional. Hij kwam eigenlijk maar amper tot spelen toe, maar toch had FC Groningen genoeg gezien. Voor zo'n acht ton werd de Uruguayaan weggeplukt uit zijn thuisland en vertrok hij naar het Hoge Noorden. In zijn eerste seizoen bij Groningen was hij in de Eredivisie gelijk tien keer trefzeker.

Ook nu liet een transfer niet lang op zich wachten. Ajax klopte aan en tegen een bedrag van 7,5 miljoen kon Groningen geen nee zeggen. In Amsterdam werd Suárez een echte topspits. In drieënhalf seizoen in de hoofdstad scoorde hij in totaal 111 keer voor Ajax. 

Tekst gaat verder onder de video.

Liverpool had na het vertrek van Fernando Torres een nieuwe spits nodig en kwam daarbij uit bij Suárez. Voor zo'n 26,5 miljoen werd de Uruguayaan overgenomen van Ajax en vanaf dat moment liet hij zich echt gelden. In Liverpool scoorde hij erop los en werd hij bijna kampioen van Engeland. Helaas lukte hem dit net niet. 

Droomtransfer

Op 27-jarige leeftijd maakte 'El Pistolere' een droomtransfer naar het FC Barcelona van Lionel Messi. De twee werden erg goede vrienden en dat was ook in het veld te zien. Samen met Neymar vormden zij het gevreesde 'MSN' trio. Met z'n drieën speelden zij bijna elke tegenstander helemaal dol en dit leidde dan ook tot de nodige successen. In totaal scoorde Suárez 195 keer in 283 duels voor de Catalanen.

In 2020 stapte Suárez over naar Atletico Madrid, waar hij in zijn eerste seizoen gelijk kampioen werd. Vanaf dat moment ging het echter bergafwaarts met de Uruguayaan. De spits begon steeds meer fysieke klachten te krijgen en kwam daardoor niet meer veel aan spelen toe. Hij tekende voor een halfjaar bij zijn jeugdclub Nacional, werd daar kampioen en vertrok toen weer. Momenteel speelt hij zijn wedstrijden voor het Braziliaanse Grêmio. Daar lijkt hij nu zijn carrière te gaan beëindigen door te veel last aan zijn knie. 

Interlands

Ook met zijn land was Suárez erg succesvol. In totaal speelde hij 137 interlands voor Uruguay, waarin hij 68 keer tot scoren kwam. Het bekendste moment van Suárez in het shirt van zijn land is echter geen goal. Op het WK in Zuid-Afrika sloeg de spits de bal van de lijn met zijn arm. Suárez werd van het veld gestuurd, maar zijn redding bleek van enorme waarde. Ghana miste de penalty en Uruguay ging uiteindelijk door naar de halve finale van het WK. Daarin mocht Suárez door zijn schorsing niet meedoen. Nederland was toen met 3-2 te sterk.

In de Copa América finale van 2011 schoot hij zijn land na elf minuten al op voorsprong tegen Paraguay. Door twee goals van Diego Forlán werd het 3-0 voor de Uruguayanen en mochten zij de beker omhooghouden. 

Ook dat deed Suárez overal waar hij kwam: prijzen omhooghouden. Alleen met FC Groningen en Grêmio won hij ging eremetaal. Zo werd hij in het verleden vijf keer Spaans kampioen en pakte hij één keer de Champions League en het WK voor clubs. In Nederland werd hij met Ajax één keer kampioen en mocht hij ook één keer met de KNVB Beker staan.

Controverse

Suárez kwam niet alleen vanwege zijn doelpunten en successen in het nieuws. De spits was zo fanatiek dat hij zich meermaals liet gaan op het voetbalveld. Zo beet hij meermaals zijn tegenstander en zou hij racistisch zijn geweest richting Patrice Evra. 

Ook interessant