Alles wat je moet weten over Gerómino Rulli, de nieuwe doelman van Ajax: carrière, marktwaarde en vriendin

Gerónimo Rulli is naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe doelman van Ajax. Wat voor keeper halen de Amsterdammers in huis? Voetbalflitsen brengt je op de hoogte!

Rulli is rechtsbenig en beschikt over meevoetballende kwaliteiten. Doordat hij pas dertig is, kan hij nog jarenlang mee in de voetballerij. De marktwaarde van de 1,89 meter lange Argentijn wordt geschat op tien miljoen euro.

Clubcarrière Rulli

Op 20 mei 1992 in het Argentijnse La Plata zag Rulli het levenslicht. Hij doorliep de jeugdopleiding van Estudiantes en maakte op twintigjarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht, in de competitiewedstrijd tegen Arsenal de Sarandí.

Twee jaar na zijn profdebuut verkaste Rulli naar het Uruguayaanse Deportivo Maldonado, dat hem direct weer verhuurde aan Real Sociedad. Zijn verblijf in San Sebastian was erg succesvol: in twee seizoenen tijd keepte hij 63 officiële wedstrijden.

In 2016 verdiende Rulli een toptransfer naar Manchester City. Na slechts een half jaar stalden The Citizens de doelman weer bij Real Sociedad. In de jaren die volgden was Rulli een vaste waarde bij de Spaanse club, tot 2019. De Argentijnse sluitpost belandde op een zijspoor en koos voor een huurtransfer naar het Franse Montpellier.

Na een seizoen te hebben gekeept in de Ligue 1 keerde Rulli terug in de La Liga, ditmaal bij Villarreal. Zijn debuutseizoen werd er een om nooit te vergeten. De 31-jarige doelman veroverde de Europa League door in de finale na strafschoppen af te rekenen met Manchester United. In die penaltyreeks verwierf hij een heldenstatus door de twintigste strafschop raak te schieten en de 21ste pingel, nota bene genomen door concullega David de Gea, te stoppen.

Samenvatting Villarreal - Manchester United (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Het daaropvolgende seizoen werd nóg mooier voor Rulli en co.. Hoewel de ploeg van trainer Unai Emery in de competitie slechts zevende eindigde, boekte de club groot succes in de Champions League. In de achtste finale rekende Villarreal af met Juventus, waarna Bayern München er in de kwartfinale aan moest geloven. In de halve eindstrijd hield het Europese sprookje op: Liverpool bleek over twee wedstrijden een maatje te groot (2-5). Ook dit seizoen is Rulli weer een vaste waarde bij Villarreal. In zeven van de veertien wedstrijden hield hij de nul. Daarnaast kreeg hij slechts tien tegendoelpunten te verwerken.

Interlandloopbaan Rulli

In 2015 maakte Rulli voor het eerst deel uit van het Argentijnse elftal, maar zijn interlanddebuut bleef uit. Ook in de twee daaropvolgende jaren fungeerde hij als reservedoelman. Op 8 september 2018 maakte hij zijn debuut voor Argentinië, in de gewonnen oefenwedstrijd tegen Guatemala (0-3).

In november 2022 ging de dertigjarige sluitpost met Argentinië mee naar het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Doordat Emiliano Martínez iedere wedstrijd onder de lat stond, kwam Rulli geen enkele minuut in actie. De interlandteller staat momenteel op vier.

Marktwaarde Rulli

In 2012, toen Rulli nog jeugdspeler van Estudiantes was, bedroeg zijn transferwaarde slechts 100 duizend euro. Tien jaar later is dit bedrag gestegen naar tien miljoen euro.

Marktwaarde-ontwikkeling Gerónimo Rulli (bron: Transfermarkt)

Marktwaarde-ontwikkeling Gerónimo Rulli

Vrouw Rulli

De Argentijnse Rocío Esposito Suarez is de vrouw van Rulli. Het stel is al geruime tijd samen en stapte in december 2018 in het huwelijksbootje. Op 7 oktober 2021 verwelkomden ze zoontje Luca. Rocío is in het dagelijkse leven visagiste en voedingsdeskundige.