Reactie Johan Derksen bij Veronica Inside op 'racisme-rel'; best bekeken uitzending ooit?

Levert de uitzending van Veronica Inside, geproduceerd door het Talpa van mediatycoon John de Mol, maandagavond om 20.30 uur een kijkcijferrecord op? Nooit eerder werd een programma zoveel (na)besproken als de afgelopen week. Verwachting is dat het misschien wel de meest bekeken VI-uitzending ooit wordt qua kijkcijfers na alle ophef. Veel mensen hebben in de tv-gids het aanvangstijdstip omcirkelt. 

>> Live: Onderaan lees je de reactie van Johan Derksen op de ontstane commotie<<

Best bekeken uitzending Veronica Inside ooit?

In de uitzending van maandag 15 juni stelden Johan Derksen en René van der Gijp dat het wel meevalt met het racisme in Nederland. Derksen maakte vervolgens een grap over Akwasi, die door een deel van de tv-kijkers werd uitgelegd als een racistische. Een man die in Leeuwarden verkleed als Zwarte Piet bij de Black Lives Matter-demonstratie ging staan werd ‘een held’ genoemd en Derksen voegde hier vervolgens aan toe: “Weten we zeker dat dat niet Akwasi is?”

Adverteerders

Die uitlatingen gingen viraal. BN'ers riepen adverteerders van Veronica Inside op om hun advertentiebudgetten terug te trekken bij VI, de spelers van het Nederlands Elftal besloten tot een boycot van het tv-programma. Bij de talkshows Beau, Op1, M (Magriet van der Linden), in de kranten, bij Studio Sport, op social media... niemand raakte erover uitgepraat. Memphis Depay, Virgil van Dijk, Albert Verlinde, Wouter de Winther, Anouk, Arie Boomsma, Henk ten Cate, Ruud Gullit, Ron Jans, Miljuschka Witzenhausen, Ellie Lust, Eljero Elia, Jort Kelder, Angela de Jong, Alle meningen, reacties op de uitlatingen kwamen voorbij op twitter, facebook en instagram.

Deugpunten

Johan Derksen zweeg vooral, al liet hij in het Algemeen Dagblad weten geen spijt te hebben van zijn opmerkingen over Akwasi, talkshow-host Wilfred Genee reageerde alleen op een tweet van Ronnie Flex.. Voorstanders, fans van Johan Derksen en wat zij noemen de vrijheid van meningsuiting vinden de boyot van Oranje hypocriet. Want waarom dan geen stelling nemen tegen het WK in Qatar? BN'ers die zich aansloten bij de anti-Derksen groepering werd - door tegenstanders - vooral verweten dit te doen om hiermee deugpunten te scoren. 

Oranje boycot het WK!

Oud-hockeyster voor Oranje, Fatima Moreira de Melo, vindt - zo tekende De Telegraaf op - dat de Oranje-internationals het haast niet kunnen maken om nog naar het wereldkampioenschap voetbal in Qatar te gaan, nu het nationale elftal zich heeft uitgesproken tegen de zwartepietgrap van Johan Derksen in Veronica Inside.

Trending

Johan Derksen was trending topic de voorbij dagen. En de mannen zelf? Die hielden zich zich verder stil tot maandagavond. Vraag was op voorhand: gaat Johan Derksen zijn excuses aanbieden? Zegt Johan sorry of houdt 'de snor' voet bij stuk? In polls, stellingen werd gevraagd wat de mensen ervan dachten. 

John de Mol

Er werd gesuggereerd dat John de Mol's Talpa Derksen zou willen bewegen tot een publieklijk excuus. Maar zei Derksen vorige week in het AD. “Ik heb ook niets gehoord van John de Mol, nee. Die weet toch wat er in ons contract staat? We hebben vast laten leggen dat wij alles mogen zeggen en over iedereen mogen praten. Tijdens de besprekingen zei John de Mol: ‘Ik leg de grens bij kinderporno’. Toen heb ik nog gezegd: ‘Vind ik een tikje burgerlijk, maar ik kan er wel mee leven’.”

Reactie Johan Derksen maandagavond bij Veronica Inside

In een speciale aflevering van Veronica Inside, die in het teken stond van racisme, opende de analist vanavond met een statement: ,,Ik bied mijn excuses niet aan. Ik trek het boetekleed niet aan en ik ga niet door het stof.”

Aan tafel zaten vanavond naast stamgasten René van der Gijp en Wim Kieft ook voormalig voetbalprof Dries Boussatta en advocaat Natacha Harlequin. Harlequin wilde van Derksen weten waar de ‘grap’ over Akwasi vandaan kwam. Derksen: ,,Ik had nog nooit van Akwasi gehoord. Op een plein riep hij op tot agressie en geweld. Toen mocht hij later bij Beau het in andere woorden herhalen zonder tegengas. Ik dacht: Hoe is het nou mogelijk dat hij die discussie kaapt. Toen heb ik heel cynisch geroepen is die Zwarte Piet niet Akwasi.” Maar benadrukt Derksen: ,,Ik heb totaal geen spijt van deze grap, ondanks dat het een verkeerde grap is.”

Overigens, voorafgaande aan de show was er geen reclameblok

Kettingreactie 

Derksen was verbaasd over de manier waarop de ophef over zijn uitspraak ontstond. "Ik vind het volkomen belachelijk. Het wordt creatief geknipt op internet gezet, want de uitzending was maandag, niemand heeft gereageerd. Ik heb dinsdag bij Beau gezeten, het er ook nog over gehad, niemand heeft erop gereageerd. Dan komt het op internet of waar dan ook, dan gaan de mensen die de uitzending niet gezien hebben, op een klein fragmentje op Facebook reageren. Dan krijg je een kettingreactie en dan heb je plotseling een rel. Het zal me een zorg zijn, maar ik vond dat ik het volste recht had om wat te zeggen over Akwasi. En als hij wit geweest was, en hetzelfde gezegd had op de Dam, had ik dezelfde grap gemaakt. Ik vind het eerlijk gezegd niet zo relevant wat Akwasi ervan vindt, want ik heb me ontzettend aan zijn gedrag gestoord."

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Johan Derksen’

Kees Jansma: "Heb idee dat Veronica Inside in september gewoon doorgaat"

Johan Derksen doet opvallende contractuele onthulling

VPRO-gezicht vindt VI app-promotie van Danny Vera racistisch klinken: 'We hebben een aaaaaaap!!’

Televisierecensent Angela de Jong maakt Wilfred Genee met grond gelijk

Wilfred Genee: "Je moet ook rekening houden met het sentiment van het moment"

Wilfred Genee en Johan Derksen botsen niet voor het eerst - De heftigste ruzies uit het verleden (VIDEO)

‘Wilfred Genee over jaar met de Daklozenkrant bij AH’

Kieft zit niet op inbreng Davids en Boussatta te wachten en stoort zich aan Boomsma

Standbeeld Johan Derksen onthuld in Grolloo.. (LOL)

Wordt dit de opvolger van Wilfred Genee bij Veronica Inside?

Wilfred Genee krijgt haat-bericht door de brievenbus: "Laat mijn gezin erbuiten!"