Zo presteerde AZ in de Europa League

AZ is de afgelopen jaren jaarlijks aanwezig in de Europese toernooien. Aankomend seizoen mag de club haar opwachting weer gaan maken in de UEFA Europa League, maar hoe presteerde AZ tot dusver in deze competitie? Voetbalflitsen zocht het uit.

Eerste Europese wedstrijd AZ in de UEFA Cup

In het seizoen 1976/77 plaatste AZ zich voor het eerst in de clubgeschiedenis voor Europees voetbal door een derde plaats in de Eredivisie. Dit debuut in de UEFA Cup werd meteen historisch. In de eerste ronde tegen Red Boys Differdange uit Luxemburg boekte AZ een indrukwekkende 11-1 thuisoverwinning, de grootste zege in hun Europese geschiedenis. Ook de 5-0 uitoverwinning is nog steeds ongeëvenaard. 

AZ - FC Barcelona 77/78

In de tweede ronde wachtte een topper tegen het FC Barcelona van Johan Cruijff en Johan Neeskens. Na een spannende 1-1 thuiswedstrijd en een gelijkspel met dezelfde score in Camp Nou, werd de wedstrijd beslist door strafschoppen. Helaas trok AZ aan het kortste eind; de Catalanen scoorden al hun vijf strafschoppen, terwijl Kristen Nygaard de derde miste voor AZ, wat resulteerde in een 5-4 verlies.

Succesvolste seizoen AZ

In het seizoen 1979/80 keerde AZ terug op het Europese toneel. Dit jaar bleek het succesvolste in de clubgeschiedenis. Naast het winnen van het landskampioenschap en de KNVB Beker, bereikte AZ ook de finale van de UEFA Cup. Na in de eerste ronde opnieuw te hebben afgerekend met Red Boys Differdange, werden achtereenvolgens Levski-Spartak, FK Radnički Niš, SC Lokeren en FC Sochaux verslagen.

Finale UEFA Cup AZ - Ipswich Town

In de finale trof AZ Ipswich Town. Helaas vond de club haar meerdere in de Engelse ploeg. De eerste wedstrijd werd met 3-0 verloren in Ipswich. De 4-2 overwinning in de returnwedstrijd in het Olympisch Stadion twee weken later was niet genoeg om de achterstand goed te maken, waardoor AZ de beker net aan zich voorbij zag gaan met een totaalstand van 5-4.

(Tekst gaat verder onder de video)

Heeft AZ ooit een Europese prijs gewonnen?

AZ heeft nog nooit een Europese prijs gewonnen. Wel slaagde de jeugd van AZ er in om in het seizoen 2022-2023 beslag te leggen op de UEFA Youth League. Het was de eerste Nederlandse club ooit die dit lukte.

AZ in de UEFA Cup van 2004 tot en met 2008

AZ beleefde Europese avonturen in de UEFA Cup tussen 2004 en 2008. In 2004/05 bereikte AZ de halve finale onder Co Adriaanse, maar werd de club in blessuretijd verslagen door Sporting Lissabon. In 2005/06, onder Louis van Gaal, bereikte AZ de laatste 32. Hier werd het uitgeschakeld door Real Betis in de verlenging. In het seizoen 2006/07 schakelde AZ Fenerbahçe en Newcastle United uit, maar werd er in de kwartfinale verloren van Werder Bremen. Het seizoen 2007/08 eindigde in teleurstelling met uitschakeling in de groepsfase na een thuisnederlaag tegen Everton, waarmee een einde kwam aan hun ongeslagen reeks van 32 thuiswedstrijden in Europees verband.

AZ in de Europa League: Historie

AZ speelde tussen 2010 en 2022 vaak in de Europa League. Na een succesvolle kwalificatie in 2009/10 werd AZ in de groepsfase uitgeschakeld, terwijl ze in 2011/12 de kwartfinales bereikten. In de jaren daarop volgden er wisselende prestaties en uitschakelingen, zoals in de tweede voorronde in 2018/19 en in de kwartfinale in 2013/14. Hoogtepunten waren overwinningen op teams als Anderlecht, Udinese, en Valencia, maar ook teleurstellingen zoals de zware nederlagen tegen Anzji in 2012/13 en Lyon in 2016/17. 

Zo verliep de recentste deelname aan de Europa League voor AZ

AZ slaagde er niet in om zich tijdens de kwalificatieronde van 2021/2022 te kwalificeren voor de Europa League. De club ging over twee wedstrijden met 2-3 onderuit tegen Celtic. De laatste keer dat het in de groepsfase uitkwam, dateert van 2020/2021. In een groep met respectievelijk Napoli, Real Sociedad en HNK Rijeka eindigt AZ op een derde plaats met acht punten uit zes wedstrijden.

Lees ook over de prestaties van FC Twente in de Champions League.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers