Kogel is door de kerk: dit is de nieuwe Ajax-speler Bertrand Traoré

Ajax heeft de aankomst van Bertrand Traoré wereldkundig gemaakt. De rechtsbuiten uit Burkina Faso komt op transfervrije basis terug naar Amsterdam. Wat heeft de lichtvoetige aanvaller allemaal beleefd in de laatste jaren? Voetbalflitsen neemt zijn carrière onder de loep.

Traoré transfervrij overgenomen door Ajax

Ajax en Traoré hadden al een mondeling akkoord met elkaar eerder deze week. In Amsterdam tekent de aanvaller een contract tot medio 2026. Hij komt op transfervrije basis naar Ajax en speelde eerder dit seizoen in Spanje bij Villareal.

Wie is Bertrand Traoré?

Bertrand Isidore Traoré is op 6 september 1995 geboren in Bobo-Dioulasso, Burkina Faso. Traoré voetbalde in zijn jongere jaren bij de jeugd in zijn geboorteplaats en vertrok daarna naar het Franse AJ Auxerre. Hier belandde de Burkinees onder de radar van topclubs, zoals Chelsea dat hem in 2010 overnam. Chelsea stalde Traoré meermaals in de Eredivisie bij Ajax en Vitesse. In Amsterdam maakte hij furore onder Peter Bosz. Ajax bereikte de Europa League-finale met de belangrijke ‘Bertje’ op de rechterflank.

Waar heeft Bertrand Traoré nog meer gespeeld?

In juni 2017 maakte Traoré  de overstap naar Olympique Lyon voor tien miljoen euro. Hier was hij goed voor 33 goals en zestien assists in 126 wedstrijden voor de Franse ploeg. Aston Villa was gecharmeerd van de Burkinees en haalde hem voor 18,4 miljoen euro naar Engeland, waar Traoré geen potten wist te breken. Dit resulteerde in een teleurstellende huurperiode bij Istanbul Başakşehir en een transfervrije move naar Villarreal. Hier heeft hij van 1 februari 2024 tot 1 juli 2024 gevoetbald.

Wat voor type speler is Bertrand Traoré?

Ajacieden krijgen warme herinneringen bij Traoré zijn periode in Amsterdam. De rechtsbuiten dribbelde destijds vaak moeiteloos langs verdedigers, maar zijn eindproduct liet het vaak afweten. Hij kan ook in de spits en als linksbuiten uit de voeten, maar de snelle buitenspeler komt het best tot zijn recht op de rechterflank.

Overige transfers Ajax

Ajax werd hiervoor al gelinkt aan een handvol aan spelers, terwijl er ook uitgaande transfers worden verwacht in de hoofdstad. Bekijk hier het overzicht.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers