Dit waren de meest memorabele wedstrijden in de Eredivisie uit 2023

2023 nadert het einde en in 12 januari wordt het voetbal op de Nederlandse velden weer hervat. In 2023 stelde de Eredivisie opnieuw niet teleur en zaten er een aantal gigantische uitslagen tussen, maar ook memorabele wedstrijden. Voetbalflitsen zet ze op een rijtje!

AZ-FC Utrecht (5-5)

Op 28 januari van 2023, speelronde 19 in de Eredivisie, troffen AZ en FC Utrecht elkaar in het AFAS Stadion en de twee ploegen maakte een spektakel van dat duel. Topschutters Vangelis Pavlidis en Anastasios Douvikas waren met een hattrick van cruciaal belang, maar een winnaar kwam er niet. Een 0-2 voorsprong werd door de Domstedelingen uit handen gegeven, maar datzelfde geldt voor een 3-4 en 5-4 voorsprong. Eindstand? 5-5!

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Feyenoord wint voor het eerst sinds 2005 van Ajax

Op 19 maart, speelronde 26, stond De Klassieker op het programma. Voor Feyenoord een beladen duel, omdat de Rotterdammers al sinds 2005 niet meer hadden gewonnen in de Johan Cruijff ArenA én omdat zij volop in de race waren om de landstitel. Een spannende pot wordt vlak voor tijd beslist door een rake kopbal van Lutsharel Geertruida en daardoor zegeviert de stadionclub in een historische editie van De Klassieker.

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Go Ahead Eagles - FC Groningen (1-1)

Een volledig Eredivisie-seizoen telt 34 speelrondes in totaal, maar speelronde 31 in seizoen '22/'23 zal voor altijd memorabel zijn voor alles en iedereen dat FC Groningen een warm hart toedraagt. De club uit het Noorden van Nederland degradeerde namelijk na 25 jaar op bezoek bij Go Ahead Eagles, nadat de Groningers niet verder kwamen dan een 1-1 gelijkspel. Een week later werd er met 6-0 verloren van Vitesse en daarna werden een aantal thuiswedstrijden gestaakt. In alles een groot drama.

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Ajax - Feyenoord (0-4)

Speelronde zes van seizoen '23/'24 was een cruciale pot voor Ajax. De Amsterdammers en de Rotterdammers kenden namelijk niet de Eredivisie-start waar zij op gerekend hadden en konden daardoor het zelfvertrouwen een gigantische boost geven door De Klassieker te winnen. Een hattrick van Santiago Giménez en een treffer van Igor Paixao laten een onuitwisbare indruk achter: Feyenoord wint met 0-4 in de Johan Cruijff ArenA en voor de tweede keer op rij.

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Almere City schrijft historie tegen FC Utrecht

Almere City presteerde het via de nacompetitie van de Keuken Kampioen Divisie om voor het eerst in de historie te promoveren naar het allerhoogste Nederlandse niveau; de Eredivisie. Na een puntje bij Excelsior duurt het niet heel lang voordat ook de eerste overwinning wordt behaald. FC Utrecht gaat in eogen huis met 
0-2 de boot in en verliest van Almere City. Historie!

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

PSV domineert de Nederlandse velden

PSV is als winterkampioen begonnen aan de tijdelijke pauze en maakte een hele sterke indruk in de Eredivisie gedurende de hele eerste seizoenshelft. De ploeg van Peter Bosz liet geen punt liggen op de Nederlandse velden en won op bezoek bij AZ, FC Twente en Feyenoord met relatief overtuigende cijfers en Ajax ging in eigen huis met 5-2 over de knie. Vooral de uitwedstrijd tegen AZ, waar de Eindhovenaren binnen twintig minuten op 0-3 voorsprong stonden, was een tentoonstelling.