Dít waren de 10 meest spectaculaire duels om de Johan Cruijff Schaal

PSV en Feyenoord geven op zondag 4 augustus het officiële startsein voor het nieuwe voetbalseizoen en doen dat traditiegetrouw met een duel om de Johan Cruijff Schaal. Net als vorig jaar treffen de twee nationale topploegen elkaar in dit openingsduel.

Ditmaal zijn de verhoudingen echter wel iets anders, omdat de Eindhovenaren als landskampioen aan de aftrap verschijnen en de Rotterdammers als bekerwinnaar. Vorig seizoen kroonde Noa Lang zich tot matchwinner in De Kuip, maar wie gaat er ditmaal met de overwinning vandoor?

De 10 meest spraakmakende duels om de Johan Cruijff Schaal

Tijd om de tien meest spraakmakende wedstrijden om de Johan Cruijff Schaal/Nederlandse supercup op een rij te zetten!

PTT Telecom Cup 1991: PSV - Feyenoord

In 1991 stond exact hetzelfde affiche op het programma in de derde editie van dit 'toernooi'. In 1949 was de laatste keer dat een dergelijk duel gespeeld werd, maar niet door PSV en Feyenoord. Het was Mariam Damaschin die De Kuip in extase bracht door voor eigen publiek te scoren en de eerste bekerwinnaar te worden, die uiteindelijk de landskampioen versloeg in de strijd om een supercup.

Nederlandse Supercup 1993: Feyenoord - Ajax

Een traditionele Klassieker in een duel om de nationale Supercup: Feyenoord tegen Ajax. De Kuip was gevuld met een slordige 30.000 voetbalfans in de hoop op glorie, maar daar liep helemaal mis. De Amsterdammers verpulverden de aartsrivaal op eigen veld met 4-0 door treffers van Jari Litmanen (2X), Frank de Boer en Marc Overmars. 

Johan Cruijff Schaal III: Ajax - PSV

In 1993 werd de derde editie van de Johan Cruijff Schaal, die inmiddels van naam veranderd was, gespeeld tussen Ajax en PSV. Normaliter wordt het duel afgewerkt door de bekerwinnaar en landskampioen, maar de Amsterdammers bemachtigden het seizoen daarvoor de dubbel en daardoor werden de Brabanders als nummer twee van de competitie doorgeschoven. In de Amsterdam ArenA wisten zij die uitnodiging te verzilveren met een 2-0 zege door treffers van Dmitri Khoklov en Arnold Bruggink.

Johan Cruijff Schaal IX: Ajax - FC Utrecht

Onder leiding van Dick van Egmond betraden Ajax en FC Utrecht het Amsterdamse speelveld voor de negende editie van de Johan Cruijff Schaal, die voor het eerst niet gewonnen werd door een traditionele topclub van de laatste jaren. De Domstedelingen kwamen namelijk terug van een 1-0 achterstand en bogen deze om naar een 2-4 zege. 

Johan Cruijff Schaal XIV: AZ - sc Heerenveen

Voor de allereerste keer in de historie van dit 'toernooi' stond er géén ploeg uit de traditionele top-3 in de finale van de Johan Cruijff Schaal, maar er was nog meer bijzonder. AZ en sc Heerenveen debuteerde namelijk en kwamen voor het eerst in actie als landskampioen en bekerwinnaar. De Alkmaarders maakten gehakt van de Friezen en stapten met een 5-1 zege van het veld.

Johan Cruijff Schaal XVIII: Ajax - AZ

Voor de tweede keer bracht een verlenging beslissing in het duel om de Johan Cruijff Schaal, namelijk in 2013 toen Ajax en AZ elkaar troffen. De Alkmaarders kwamen vlak na rust op voorsprong en verdubbelde de marge een kwartier later, maar een veerkrachtig Ajax sleepte er een verlenging uit. Siem de Jong bezegelde de vechtlust met een bevrijdende en beslissende 2-3. 

Johan Cruijff Schaal XIX: Ajax - PEC Zwolle

Het was dé perfecte wedstrijd voor Ajax om revanche te nemen op PEC Zwolle, die in de bekerfinale met 5-1 hadden gewonnen van de Amsterdammers. De Johan Cruijff ArenA was gevuld met tienduizenden Ajacieden, maar getrakteerd op een prijs werden zij niet. Een treffer van Stef Nijland was voldoende voor de Zwollenaren om opnieuw te winnen van Ajax: 1-0!

Johan Cruijff Schaal XXII: Feyenoord - Vitesse

Het begin van een tijdperk, namelijk de intrede van doellijntechnologie en de VAR! Feyenoord en Vitesse streden in De Kuip om de Johan Cruijff Schaal en uiteindelijk brachten strafschoppen beslissing. De VAR liet zich al direct gelden, nadat de Arnhemmers een strafschop toegewezen kregen nadat de Rotterdammers dachten de 2-0 gemaakt te hebben. Feyenoord won na een penaltyreeks de derde Johan Cruijff Schaal uit de clubhistorie.

Johan Cruijff Schaal XXIII: PSV - Feyenoord

Een jaar later moesten strafschoppen wederom de doorslag geven, maar ditmaal volgens het ABBA-systeem. Dit houdt in dat één ploeg twee penalty's achter elkaar neemt. De Rotterdammers wonnen in het Philips Stadion met 5-6, nadat het duel in reguliere speeltijd niet beslist werd en er geen doelpunten vielen. Jordy Clasie trapte de doorslaggevende penalty tegen de touwen. 

Johan Cruijff Schaal XXV: Ajax - PSV

Ajax was dé favoriet voor de eindzege, want het jaar ervoor ging de schaal én beker naar Amsterdam. Dat liep echter volledig anders, want PSV sloopte de Amsterdammers voor eigen publiek. De Johan Cruijff ArenA vormde het decor van een masterclass van Roger Schmidt, die zijn ploeg met 0-4 zag winnen. Bjorn Kuipers floot zijn laatste duel op de Nederlandse velden.

Johan Cruijff Schaal XXVI: Ajax - PSV

Een jaar later een herhaling van hetzelfde affiche, maar de uitkomst veranderde echter niet. Een spektakel met acht doelpunten resulteerde wederom in een overwinning voor de bezoekers uit Eindhoven, die met een 3-5 overwinning opnieuw feest konden vieren in de Johan Cruijff ArenA. Guus Til was met een hattrick de man van de wedstrijd.

Noa Lang lijkt fit genoeg om wederom terug te keren in de basiself van de ploeg van Peter Bosz en waarschuwde Het Legioen al tijdens de huldiging van landskampioen PSV...

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers