Voormalig Oranje-international Kevin Strootman (34) beëindigt carrière

Kevin Strootman heeft aangekondigd te stoppen met voetballen. De 46-voudig international van het Nederlands elftal deelde zijn beslissing via sociale media. "Carrières komen tot een einde, dank voetbal!", schreef de 34-jarige middenvelder op X (voorheen Twitter).

Van Sparta tot toptransfer naar AS Roma

Strootman begon zijn profcarrière bij Sparta Rotterdam, waar hij al snel opviel met zijn kwaliteiten. Vanuit Sparta maakte hij de overstap naar FC Utrecht, waar hij slechts een half jaar verbleef voordat hij voor miljoenen werd verkocht aan PSV. Bij de Eindhovense club speelde Strootman 88 wedstrijden en won hij de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal. Zijn sterke optredens in Eindhoven leverden hem in 2013 een toptransfer naar AS Roma op, voor een bedrag van 17,5 miljoen euro.

'De Wasmachine' in Italië

In Italië kreeg Strootman al snel de bijnaam 'Il lavatrice', wat 'de wasmachine' betekent. Deze bijnaam kreeg hij vanwege zijn vermogen om het "vuile werk" op het middenveld te verrichten, waarbij hij balverlies van het team constant herstelde en de bal weer in het spel bracht. Strootman groeide uit tot een gewaardeerde speler bij AS Roma, ondanks enkele zware blessures die zijn carrière beïnvloedden.

Na zijn periode in Rome speelde hij nog voor Olympique Marseille, Genoa en Cagliari. Sinds afgelopen zomer was Strootman transfervrij. Sparta Rotterdam probeerde hem nog terug te halen naar de club waar het allemaal begon, maar dit kwam uiteindelijk niet tot een akkoord.

Internationale loopbaan

Op 9 februari 2011 debuteerde Strootman voor het Nederlands elftal in een oefenwedstrijd tegen Oostenrijk, waarin Oranje met 3-1 won. Hij verving Theo Janssen na 72 minuten. In totaal kwam Strootman 46 keer in actie voor Oranje, maar speelde hij nooit op een eindtoernooi.

In 2012 maakte hij deel uit van de selectie voor het EK, maar hij kwam daar niet in actie. Zijn grootste teleurstelling volgde twee jaar later, toen een ernstige knieblessure hem verhinderde om deel te nemen aan het WK 2014 in Brazilië. "Mijn wereld stortte in", zei hij destijds. Nederland behaalde uiteindelijk de derde plaats op dat toernooi.

Een imposante carrière ondanks tegenslagen

Kevin Strootman zal herinnerd worden als een hardwerkende en betrouwbare middenvelder, zowel op clubniveau als in het Nederlands elftal. Zijn carrière werd gekenmerkt door zijn leiderschap en veerkracht, ondanks meerdere zware blessures. Strootman verlaat de voetbalwereld als een speler die altijd alles gaf, zowel op als buiten het veld.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers