Spelerspaspoort Daley Blind, de nieuwe verdediger van Bayern München

Profiel: Daley Blind (Amsterdam, 9 maart 1990)
Huidige club: Bayern München

Spelerspaspoort Daley Blind

Begin jaren bij Ajax

Daley Blind doorliep de jeugdopleiding van Ajax vanaf 1998. In 2008 werd de verdediger annex middenvelder verkozen tot grootste talent van de jeugdopleiding van Ajax. Op 7 december 2008 maakte Blind zijn debuut in het eerste van Ajax. In een uitwedstrijd tegen FC Volendam viel Blind in voor middenvelder Eyong Enoh. Hij was sindsdien de eerste zoon van een voormalig Ajax-speler die in het eerste van Ajax debuteerde sinds 1954. In het seizoen 2009/10 deed trainer Martin Jol geen beroep meer op Blind, waarna de club besloot hem de tweede helft van het seizoen te verhuren aan FC Groningen.

FC Groningen

Hoewel hij ook naar RSC Anderlecht kon verkassen, koos Blind dus voor het Hoge Noorden. Zijn debuut voor de club maakte hij nota bene tegen Ajax, op trainingskamp in Portugal (1-1). Op 20 januari tegen sc Heerenveen maakte de Amsterdammer zijn officiële debuut in de Eredivisie.

Eerste terugkeer Ajax

Toen eind 2010 Martin Jol opstapte bij de club uit Amsterdam, werd Frank de Boer naar voren geschoven. Dit bleek achteraf, goed nieuws te zijn voor de teruggekeerde Daley Blind. Mede door het vertrek van Urby Emanuelson naar AC Milan, maakte Blind meer minuten op de linksback positie. In het seizoen 2012/13 ging het Daley Blind eindelijk voor de wind in Amsterdam. Zo maakte hij dit seizoen zijn eerste doelpunt in zijn profcarrière tegen Roda JC (1-1), verlengde hij contract met drie seizoenen en werd hij tijdens de huldiging van het 32e landskampioenschap in 2013, verkozen tot Ajacied van het jaar. Hij kwam samen met Siem de Jong alle 34 wedstrijden in de Eredivisie in actie. 

Winnaar Gouden Schoen

Op 5 mei 2014 won Daley Blind de Gouden Schoen, die tevens ook twee keer door zijn vader is gewonnen. 

Manchester United

Op 1 september 2014 tekende Daley Blind bij topclub Manchester United. Louis van Gaal stond hier destijds aan het roer en zag het wel zitten in Blind die ook een goed WK had gespeeld in Brazilië onder diezelfde Van Gaal. Op 14 september maakte de Ajacied zijn debuut voor de Mancunians. In de thuiswedstrijd op Old Trafford in de Premier League tegen Queens Park Rangers (4-0 winst) speelde Blind de hele wedstrijd als controlerende middenvelder. In de uitwedstrijd tegen West Bromwich Albion FC scoorde de Oranje-international zijn eerste doelpunt voor de grootmacht, waarmee hij een punt wist te redden. In zijn eerste seizoen was hij een vaste waarde op het middenveld en speelde hij 29 wedstrijden in totaal. Hoewel hij ondertussen iets minder speelde, won Blind op 21 mei 2016 zijn eerste prijs bij Manchester United. Na verlenging won de ploeg van Louis van Gaal namelijk met 2-1 van Crystal Palace en wonnen zo de FA Cup. Verder won Blind ook nog de FA Community Shield en wonnen ze in de Europa League-finale van Ajax.

Hieronder Daley Blind met zijn zus, na het winnen van de FA Community Shield (2018)

Tweede terugkeer

Na zijn avontuur in Engeland, keerde Blind in 2018 terug in Amsterdam, waar hij voor vier jaar tekende. Ajax betaalde zo'n zestien miljoen euro aan Manchester United, wat met bonussen op kan lopen tot 20 miljoen. Daarmee werd Blind de duurste aankoop ooit van Ajax. Blind werd bij Ajax opnieuw een vaste waarde in de verdediging, ook tijdens het Champions League succes in 2019. Jarenlang profiteerden de Amsterdammers van de kwaliteiten van Blind, maar in januari 2023 gingen de wegen van Ajax en Blind toch weer uit elkaar.

Hieronder scoort Daley Blind een hattrick in de wedstrijd tegen De Graafschap (2018)

Bayern München

Blind tekent op 5 januari een contract bij Bayern München, daar zal hij tot juni 2023 spelen en wordt hij herenigd met Matthijs de Ligt, Ryan Gravenberch en Noussair Mazraoui. Door wat onderlinge problemen tussen Ajax en de verdediger kwam er plots een einde aan het avontuur van Blind in Amsterdam, nu biedt Bayern Blind weer perspectief.

Nederlands elftal

Op 5 februari 2013, werd door bondscoach Louis van Gaal bekend gemaakt dat Daley Blind in de wedstrijd tegen Italië zijn debuut zou gaan maken voor Oranje. Blind speelde deze wedstrijd negentig minuten op de linksback positie (1-1). Op 31 mei 2014 werd vervolgens bekend dat de Ajacied met Oranje mee zou gaan op het WK in Brazilië. Nederland einigde uiteindelijk als derde op dit toernooi en de pass van Blind op Robin Van Persie kunnen we ons nog allemaal herinneren. Ook tijdens het EK van 2021 en het WK van 2022 was Blind een vaste waarde bij Oranje. Zo maakte hij de dienst uit op de linksbackpositie.

Gezondheid

Tijdens de laatste wedstrijd van de Champions League-poulefase op 10 december in de Johan Cruijff Arena tegen Valencia, kreeg Blind korte tijd last van duizeligheid. Na onderzoek bleek dat er sprake was van een hartspierontsteking. Na te zijn hersteld van een operatie waarbij een defibrillator werd geïmplanteerd, maakte Blind op 12 februari zijn rentree in het eerste van Ajax. Ook op 25 augustus 2020 gingen de alarmbellen af. Tijdens een oefenwedstrijd tegen Hertha BSC ging namelijk zijn defibrillator af. Dit hield hem echter niet lang langs de kant.

Vrouw

Candy-Rae Fleur is al een paar jaar de vrouw van Daley Blind. Het stel trouwde in de zomer van 2019. Datzelfde jaar werd hun eerste zoon geboren, Lowen Dace. In februari 2021 werd het koppel ouders van een tweede kindje, genaamd Lemae Lourdes Blind.