Pepi is PSV'er: spits wordt pas vijfde Amerikaan in Eindhovense dienst

PSV heeft vrijdagmiddag de komst van Ricardo Pepi wereldkundig gemaakt. De twintigjarige spits, die overgenomen wordt van FC Augsburg, is pas de vijfde Amerikaan die de overstap maakt naar de Eindhovense club. Voetbalflitsen brengt je een overzicht van Pepi's voorgangers.

De eerste man uit de Verenigde Staten die bij PSV speelde was Jean Willrich. De in Duitsland geboren Amerikaan speelde op het middenveld, maar kwam in Eindhoven maar amper tot spelen toe. Hij vertrok in 1977, na amper één jaar bij PSV, naar MVV Maastricht. Later speelde hij in eigen land nog voor de Sockers en in Mexico voor UNAM Pumas.

Het duurde even voordat de volgende man uit de Verenigde Staten naar PSV kwam, maar dit werd wel het wachten waard. DaMacrus Beasley tekende in de zomer van 2004 in Eindhoven. De Amerikaanse linksback kwam over van Chicago Fire FC. Beasley speelde twee seizoen bij PSV, waarin hij tachtig wedstrijden meedeed. Hierin was hij zestien keer trefzeker en gaf hij vijftien assists. Daarna werd hij één seizoen verhuurd en toen hij terugkeerde in Eindhoven nam het Schotse Rangers FC hem over. Beasley speelde meer dan honderd interlands voor het nationale elftal van de Verenigde Staten.

DaMarcus Beasley haalt herinneringen op aan PSV (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Naast het aantrekken van Beasley kwam ook Lee Nguyen naar PSV. De middenvelder sloot in februari van 2006 aan en mocht in dat halfjaar één keer een halfuurtje invallen. Na de zomer, in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, viel hij nog acht minuten in. Daarna werd hij naar Jong PSV teruggezet en kwam hij niet meer voor de hoofdmacht in actie. Later speelde hij nog voor onder meer FC Randers in Denemarken, waarna hij weer terugkeerde naar zijn thuisland. Zijn laatste club was het Vietnamese Ho Chi Minh City FC.

Momenteel staat er één Amerikaan onder contract bij PSV. Richard Ledezma kwam in 2019 transfervrij naar Nederland en sloot toen aan bij PSV Onder 21. Via de beloftenploeg kwam hij uiteindelijk in de hoofdmacht terecht, maar mede ook door blessures is hij (nog) niet doorgebroken. De 22-jarige aanvallende middenvelder komt op dit moment op huurbasis uit voor New York City FC. Eind december keert hij terug naar Eindhoven. Daar treft hij dan een landgenoot in de persoon van kersverse PSV-aanwinst Pepi.

Richard Ledezma tijdens PSV - FC Eindhoven in juli vorig jaar

Ook interessant