Van Hanegem kraakt Nijhuis: "Hij maakt er een circus van"

In zijn column in het Algemeen Dagblad heeft Willem van Hanegem scherpe kritiek geuit op scheidsrechter Bas Nijhuis, die het duel tussen Fortuna Sittard en Feyenoord leidde.

Column Van Hanegem in het Algemeen Dagblad

Van Hanegem was verre van onder de indruk van Nijhuis' optreden. "Hij lijkt te doen waar hij zin in heeft. Hoewel hij ongetwijfeld de regels kent, lijkt hij te negeren dat ze er überhaupt toe doen."

Zie ook video: Nijhuis geeft Fortuna-speler ‘schouderklopje’ na overtreding

Nijhuis verkoopt boeken, schuift aan in talkshows; te gek voor woorden

"Die maakt er onderhand wel echt een circus van. Hij doet wat hij wil, kent de regels ongetwijfeld, maar hij doet alsof het er allemaal niet toe doet. Als er dan iemand klaagt, dreigt hij meteen met geel. En hij geeft ook graag geel voor vasthouden, niet voor schoppen. Op dat gebied lijkt alles toegestaan. Het is toch te gek voor woorden dat trainers voor de wedstrijd zeggen: schop er maar op los vandaag want Bas Nijhuis fluit, dus het kan. Dat Fortuna Sittard sprong zo vaak spelers van Feyenoord in de rug of in de zij en Bas vond het allemaal prima. Want hij verkoopt boeken, knalt van kantine naar kantine om geld te verdienen en schuift regelmatig aan in talkshows. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat het kan." 

Arne Slot had ook zo zijn gedachten over Bas Nijhuis, maar zei Slot: Wat ik van Nijhuis vind, houd ik beter voor me.

Alex Kroes

Van Hanegem deelde ook zijn zorgen over de toenemende focus op randzaken in het voetbal, ten koste van waar het werkelijk om zou moeten gaan. Hij verwees naar situaties zoals bij Ajax, waar men bijna obsessief de aanwezigheid van bepaalde figuren zoals Alex Kroes in het stadion volgt. 

"Meer en meer krijg ik het idee dat het alleen nog om de randzaken draait en niet meer om ons voetbal. Bij Ajax breken ze de nek bijna om te zien of Alex Kroes wel in het stadion is. En ja hoor, daar zat hij inderdaad weer. Stuurs naar het veld te kijken. Ja, want het is een Ajacied, hoor ik dan. Maar als directielid van AZ en Go Ahead zat hij toch ook niet wekelijks in het stadion? Je weet dat de camera’s je zullen volgen. En dat wil je dan ook."  In beeld: F-Side eist vertrek Van Praag en terugkeer Kroes

Ook interessant
Feyenoord-doelman vertrekt