Ajax hengelt naar Anderlecht-middenvelder Mario Stroeykens: wat is de prijs?

Mario Stroeykens maakt dit seizoen indruk bij Anderlecht en dat blijft niet onopgemerkt. De 20-jarige aanvallende middenvelder staat in de belangstelling van Ajax. Volgens bronnen uit België, zoals La Dernière Heure, heeft Ajax een oogje op Stroeykens. Maar als de Amsterdamse club de Belg echt wil binnenhalen, zal dat een flinke investering vragen.

Opleiding bij Anderlecht en opmars in het eerste team

Stroeykens doorliep de jeugdopleiding van Anderlecht en sloot in 2021 aan bij het eerste elftal. Zijn echte doorbraak liet daarna nog even op zich wachten. Toch wist hij in het vorige seizoen al zes keer te scoren en gaf hij zeven assists in veertig wedstrijden. Dit seizoen staat de teller op twee doelpunten en vijf assists na vijftien duels. Hiermee is hij een van de weinige lichtpuntjes in een tot nu toe wisselvallig seizoen voor Anderlecht.

De Belgische club presteert tot nu toe ondermaats in de competitie, waar ze al zeven keer punten lieten liggen. In de Europa League wist Anderlecht wel al twee overwinningen te boeken, waaronder een knappe zege tegen het sterke Real Sociedad.

Mario Stroeykens van Anderlecht (links) in duel met Milos Kerkez van AZ Alkmaar

Mario Stroeykens van Anderlecht (links) in duel met Milos Kerkez van AZ Alkmaar

Ajax moet diep in de buidel tasten voor Stroeykens

Ondanks de teleurstellende prestaties van Anderlecht heeft Stroeykens indruk gemaakt op verschillende Europese clubs. Naast Ajax wordt hij ook met andere clubs in verband gebracht, maar het lijkt erop dat de Amsterdammers momenteel de beste papieren hebben. Anderlecht wil echter niet zomaar meewerken aan een transfer. De club heeft een flink prijskaartje aan hun talent gehangen: vijftien miljoen euro. Gezien de huidige financiële situatie van Ajax, lijkt dat bedrag een serieuze uitdaging te worden.

Ajax heeft afgelopen zomer namelijk maar één grote transfer gedaan, die van Wout Weghorst. Verder haalde de club Bertrand Traoré transfervrij binnen en werd Daniele Rugani gehuurd. De kans dat Ajax in januari zomaar vijftien miljoen euro neertelt voor Stroeykens lijkt daardoor klein.

Ajax heeft versterking nodig op het middenveld

Het is geen geheim dat Ajax op zoek is naar een aanvallende middenvelder. De spoeling op die positie is op dit moment dun. Kian Fitz-Jim kreeg tijdens de voorbereiding op dit seizoen een kans en heeft het vertrouwen van trainer Francesco Farioli tot nu toe waargemaakt. Toch is de club nog niet helemaal tevreden met de bezetting op die plek. Steven Berghuis, die ook als aanvallende middenvelder kan spelen, staat namelijk al bijna twee maanden aan de kant met een knieblessure. Hoewel hij inmiddels weer individueel aan het trainen is, is het nog onduidelijk wanneer hij terugkeert.

Wat maakt Mario Stroeykens zo aantrekkelijk voor Ajax?

  • Jonge, veelzijdige middenvelder met aanvallende impulsen
  • Komt uit de gerenommeerde jeugdopleiding van Anderlecht
  • Maakt indruk met zijn statistieken: dit seizoen al twee goals en vijf assists
  • Verdedigend werk gecombineerd met aanvallende creativiteit

Heeft Ajax het budget om Stroeykens binnen te halen?

De grote vraag is of Ajax bereid is om diep in de buidel te tasten voor Stroeykens. Het afgelopen jaar hield de club de hand op de knip, met slechts enkele aankopen. Met de komst van een nieuwe trainer en de noodzaak om het middenveld te versterken, lijkt het echter niet uitgesloten dat er financiële ruimte wordt gemaakt. De Amsterdammers hebben namelijk dringend behoefte aan een aanvallende middenvelder om de slagkracht van het team te vergroten.

Wat zijn de alternatieven voor Ajax als Stroeykens niet komt?

Als een transfer van Stroeykens niet haalbaar blijkt, moet Ajax op zoek naar andere opties. Er gaan geruchten over verschillende spelers, maar tot nu toe is er nog niets concreets bekendgemaakt. Het wordt dus spannend of de Nederlandse recordkampioen erin slaagt om het middenveld op korte termijn te versterken.

Programma Ajax

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers