Wim Kieft oordeelt hard over twee Ajacieden: "Hij zakt bijna iedere wedstrijd door het ijs"

Wim Kieft denkt dat Jordan Henderson met zijn leiderschapskwaliteiten een positieve invloed kan hebben op de spelers van Ajax. Het is een voordeel dat de kersverse aankoop van de Amsterdammers veel van zich laat horen op het veld, aldus de voormalig topspits.

"Over Jordan Henderson heeft iedereen een mening, en die loopt nogal uiteen. Toch moest er iets bij Ajax gebeuren, willen ze niet zo'n dramatische reeks hebben als in de eerste seizoenshelft", steekt Kieft van wal in zijn wekelijkse column voor De Telegraaf. "Henderson mag dan een paar centen kosten, ze hebben bij Ajax ook wel een paar centen. En als ze niets zouden hebben gedaan, zou de kritiek ook niet mals zijn geweest".

"We zullen moeten zien hoe Henderson er fysiek voorstaat. Dat hij veel praat in het veld is wel handig voor dit Ajax, want de ploeg geeft je niet het gevoel dat alles goed op elkaar is afgestemd", gaat de oud-speler van onder meer Ajax verder. "Het is fijn als Henderson de boel een beetje bij elkaar kan houden en zeker op het middenveld bij Ajax waarbij iedereen maar te pas en te onpas uit zijn positie loopt. De hoop was dat Kenneth Taylor zich misschien tot een dergelijk type kon ontwikkelen, maar die deelt in de malaise".

Daarnaast heeft Kieft geen goed woord over voor twee zomeraankopen van Ajax. "Wat ze ooit in Benjamin Tahirovic hebben gezien en daarmee willen, is een raadsel. Josip Sutalo dicht je leiderschapskwaliteiten toe als centrale verdediger en Kroatisch international met een prijskaartje van 23 miljoen euro. Maar die zakt bijna iedere wedstrijd opnieuw door het ijs".

"Vaak is het excuus dan dat iemand moet wennen, maar Sutalo kwam met een bepaalde status naar Amsterdam en hij speelt hier niet in de Premier League, maar in de Eredivisie tegen clubs als FC Volendam, NEC en Fortuna Sittard. Dan mag je meer eisen".