PSV in Europese play-offrondes; dit zijn de resultaten in voorgaande edities

PSV heeft nog één horde te nemen in aanloop naar de groepsfase van de UEFA Champions League en dat is wederom Rangers FC. De Schotten wonnen over twee duels met 3-2 van Servette FC en schoppen het wederom tot de play-offronde.

De Eindhovenaren snakken weer naar deelname aan het miljardenbal, want de laatste keer dat de ploeg actief was op het allerhoogste niveau was in seizoen 2018/2019. Vorig seizoen was hetzelfde Rangers FC over twee duels niet sterker, maar er werd wel gewonnen van PSV en daardoor moest men in Eindhoven wederom genoegen nemen met UEFA Europa League. 

Dat jaar daarvoor was het Portugese SL Benfica het struikelblok in de vierde voorronde en dat betekent dat er onder Peter Bosz eindelijk weer afscheid genomen moet worden van de heersende vloek. En wat blijkt? PSV behaalde slechts één keer de groepsfase van de Champions League via de play-offs...

Europa League

In seizoen 2009/2010 maakten de Eindhovenaren voor het eerst kennis met play-offs voor Europees voetbal en destijds was Bnei Yehuda, een ploeg uit Israël, de opponent. Plaatsen voor de groepsfase bleek geen enkel probleem, omdat er vier seizoenen op rij niet verloren werd. In navolging van de ploeg uit Tel Aviv gingen ook Sibir Novosibirsk, SV Reid en FK Zeta over de knie in het Philips Stadion.

Na een korte pauze, die slechts één jaar duurde, kwam Shakhytor Soligorsk uit de koker. In twee duels werd er met 3-0 afgerekend met de ploeg uit Wit-Rusland. In 2019/2020 kwam Apollon Limassol op bezoek en zij gingen ook met een nederlaag naar huis. Het werd 7-0 over 180 minuten. Seizoen 2020/2021 was de laatste keer dat er in Eindhoven voorrondes gespeeld moesten worden voor de UEFA Europa League en toen ging Rosenborg BK over de knie.

Champions League

Seizoen 2013/2014 was de eerste kennismaking met het miljardenbal en toen was grootmacht AC Milan de opponent voor PSV. Na een 3-0 nederlaag in Italië was een 1-1 gelijkspel niet voldoende en werden de Brabanders voor het eerst in de historie uitgeschakeld in een voorronde van een Europees toernooi.

In seizoen 2018/2019 ging het de Eindhovenaren beter af, maar was de tegenstander ook een stuk gunstiger dan in de editie daarvoor. Het Russische BATE Borisov werd op eigen grond met 2-3 verslagen en in het Philips Stadion had de ploeg van Mark van Bommel helemaal geen moeite met de Russen en werd het 3-0. Dit was de laatste keer dat een play-offronde gewonnen werd in aanloop naar de Champions League...

Onder leiding van trainer Roger Schmidt werd via het Turkse Galatasaray en het Deense FC Midtylland het Portugese SL Benfica de opponent in de beslissende ronde. Na een 2-1 nederlaag in Lissabon leek alles nog mogelijk, maar in het eigen Philips Stadion kwamen de Brabanders niet verder dan een 0-0 remise tegen tien Portugezen.

Ook het seizoen daarna kwam PSV tot de allesbeslissende ronde door ditmaal AS Monaco eerst te verslaan. Na een 2-2 gelijkspel op het spokende Ibrox leek alles in de steigers te staan om de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst in eigen huis de genadeklap te geven, maar niets bleek minder waar. Een misverstand tussen André Ramalho en doelman Walter Benítez bezegelde het lot van de Eindhovenaren en er werd opnieuw verloren in de laatste voorronde.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers