Valentijn Driessen vernietigend over Ajax: "Ze zijn al volledig de weg kwijt"

Valentijn Driessen heeft in zijn column voor De Telegraaf de vloer aangeveegd met Ajax. De chef voetbal van de ochtendkrant haalt onder anderen uit naar directeur voetbalzaken Sven Mislintat en de Raad van Commissarissen.

"Het seizoen moet nog beginnen en bij Ajax zijn ze al volledig de weg kwijt", steekt Driessen van wal. "Bij de Duitse degradatiekandidaat FC Augsburg werd een ontluisterende 3-1 nederlaag geïncasseerd. Keeper Gerónimo Rulli onderstreept z'n onuitgesproken vertrekwens met drie blunders. Er wordt gelonkt naar doorsnee Eredivisie-keeper Nick Olij van Sparta. Branco van den Boomen, transfervrij opgehaald bij de nummer 13 (!) van de Ligue 1 Toulouse, wordt een leidersrol toebedeeld. Bij de club die streeft naar structurele overwintering in de Champions League".

"​Na een dramatisch seizoen luidt notabene Steven Berghuis de noodklok. Recht van spreken ontbreekt, of sorteert hij voor op een vertrek? Zoals de al afgedankte Davy Klaassen - acht maanden geleden scoorde hij op het WK voor het Oranje van Louis van Gaal - en de weigerachtige Mohammed Kudus".

Mislintat wordt stevig aangepakt door Driessen. "Technisch directeur Sven Mislintat zegt vanaf januari met Ajax bezig te zijn, maar na zeven maanden heeft hij geen fatsoenlijke versterking gehaald. Terwijl Ajax een jaar geleden al z’n medewerking toezegde aan het vertrek deze zomer van sleutelspelers Jurriën Timber en Edson Álvarez".

"Intussen dekt Mislintat zich in voor eigen falen", voegt de sportjournalist eraan toe. "Hij communiceert minimaal twee transfertermijnen nodig te hebben en denkt aan een traject van twee tot vier jaar voor aansluiting van Ajax bij de Europese elite. Het is alles bij elkaar een treurige opsomming. Eentje die potentiële topspelers afschrikt om voor Ajax te kiezen. Zo wordt de derde trainer in een jaar naar de slachtbank geleid".

Ook de Raad van Commissarissen, waar onder anderen Jan van Halst, Pier Eringa en Annette Mosman deel van uitmaken, krijgt een veeg uit de pan. "Zij staan toe dat Mislintat schermt met het aankopen van de Russische Armeniër Eduard Spertsyan. Voor hem moet Ajax 10 miljoen euro of meer overmaken naar FC Krasnodar, waarvan de eigenaar nauwe banden onderhoudt met de Russische president en oorlogsvoerder Vladimir Poetin. Terwijl Mosmans werkgever - pensioenfonds APG - probeert alle Russische belangen af te stoten, staat zij als Ajax-commissaris toe dat de club mazen in de wet zoekt om de soms onduidelijke sancties te ontduiken. Waarbij zelfs constructies via Duitsland worden overwogen".

"Dat valt niet te rijmen met Eringa's woorden vlak na zijn aanstelling als RvC-voorzitter van Ajax in gesprek met interviewer Sven Kockelman. 'Een pipo als ik vind voetbal heel leuk, maar ik kijk breder dan voetbal. Ajax heeft een maatschappelijke rol. Mensen vinden iets van Ajax, kijken naar Ajax en dan is het belangrijk dat je weet dat je als organisatie een rolmodel bent voor de samenleving. Ajax moet goed voorbeeldgedrag vertonen in de samenleving. We vervullen een bredere rol dan alleen ieder weekeinde een topvoetbalteam het veld in brengen'".

"Het Ajax van nu is aan allemaal van dat soort mensen overgeleverd, mensen zonder enige Ajax-achtergrond, die niet weten waar Ajax voor staat, intussen panikeren en volledig de weg kwijt zijn", aldus Driessen.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers