WK-deelnemers uitgelicht: Spanje, La Roja

Het WK in Qatar gaat zondag 20 november van start. Een maand lang strijden 32 landen voor de felbegeerde wereldtitel. Ter voorbereiding op het eindtoernooi in de oliestaat zoomt Voetbalflitsen in op alle deelnemers. Een van deze deelnemers is Spanje. Het land dat in 2010 Oranje in diepe rouw dompelde kwalificeerde zich rechtstreeks door als eerste te eindigen in een groep met Zweden, Griekenland, Georigë en Kosovo. 

Geschiedenis van Spanje op het WK

Spanje deed zestien keer eerder mee aan het wereldkampioenschap voetbal. De eerste deelname dateert van 1934. De Spanjaarden strandden toen in de kwartfinale. In 1950 volgde de eerste prestatie van formaat, toen Spanje het WK als nummer vier afsloot. In de jaren daarna kende de nationale ploeg weinig succes en kwam telkens niet verder dan de kwartfinale. In 2010 kwam daar verandering in. Twee jaar na de gewonnen EK-titel kroonde Spanje zich tot wereldkampioen. De Spanjaarden opende het toernooi met een verliespartij tegen Zwitserland, maar bleken daarna onverslaanbaar. In de groepsfase werd er gewonnen van Honduras en Chili, waarna in de knock-outfase Portugal, Paraguay en Duitsland achtereenvolgens werden verslagen. In de finale was het Andrés Iniesta die Spanje ten koste van Nederland de Wereldtitel bezorgde. Op het WK van 2014 kwam de titelhouder niet verder dan de groepsfase, vier jaar later was de achtste finale het eindstation.

De ster van Spanje: Sergio Busquets

Sergio Busquets maakt al sinds jaar en dag onderdeel uit van de nationale ploeg. De verdedigende middenvelder debuteerde in 2008 in de hoofdmacht van FC Barcelona en stond amper een jaar later in de basis bij het Spaanse elftal. Busquets won in clubverband alles wat er te winnen valt met Barcelona. De middenvelder heeft drie Champions League-titels op zijn naam staan en werd daarnaast ook acht keer landskampioen. Busquets speelde in 2010 op 22-jarige leeftijd de WK-finale tegen Nederland en stond ook tijdens de gewonnen EK-finale van 2012 in de basis. Tien jaar later, en met een Wereldtitel en Europese titel achter zijn naam, mag Busquets zich nog altijd international noemen. De teller staat momenteel op 139 interlands. De middenvelder moet het bij het Spaanse nationale team niet van zijn scorende vermogen hebben. Busquets kwam in zijn interlandcarrière slechts twee maal tot scoren. 

Huidige bondscoach

In juli 2018 werd Luis Enrique na het teleurstellend verlopen WK in Rusland aangesteld als bondscoach van Spanje. Onder zijn leiding plaatste La Roja zich zeer overtuigend voor Euro 2020. Enrique moest in juni 2019 echter een stap terug doen wegens de ziekte van zijn dochtertje, dat in augustus op negenjarige leeftijd overleed aan de gevolgen van botkanker. Een paar maanden later pakte Enrique de draad weer op en keerde terug als bondscoach van Spanje. Onder zijn leiding werd de halve finale van het EK bereikt. In de halve eindstrijd was latere winnaar Italië uiteindelijk te sterk na strafschoppen. Door het goed verlopen EK en de recente Nations League-prestaties (groepswinnaar in divisie A) is Spanje een gevaarlijke outsider voor de wereldtitel.

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘WK-deelnemers uitgelicht’

WK-deelnemers uitgelicht: Ghana, The Black Stars

WK-deelnemers uitgelicht: Zuid-Korea, Aziatische Tijgers

WK-deelnemers uitgelicht: Portugal, Seleção das Quinas

WK-deelnemers uitgelicht: Servië, The Eagles

WK-deelnemers uitgelicht: Kameroen, de Ontembare Leeuwen

WK-deelnemers uitgelicht: Zwitserland, Rossocrociati

WK-deelnemers uitgelicht; Brazilië, de Goddelijke Kanaries

WK-deelnemers uitgelicht: Canada, The Canucks

WK-deelnemers uitgelicht: Marokko, Leeuwen van de Atlas

WK-deelnemers uitgelicht: Kroatië, Vatreni

WK-deelnemers uitgelicht: België, Rode Duivels

Feyenoord-doelman vertrekt