De erfenis van Cody Gakpo: alle opties voor PSV op een rij!

PSV was genoodzaakt om een van haar smaakmaker midden in het seizoen te verkopen. Cody Gakpo vertrok tijdens de winterstop naar Liverpool en hiermee leverde de Eindhovense club de meest productieve speler was Nederland in. Diverse namen zijn al de revue gepasseerd rondom de opvolging van de aanvaller, maar komen zijn qua statistieken en beoordelingen in de buurt van de speler die furore maakte in het Phillips Stadion. Wie is er geschikt om de rol van Cody Gakpo over te nemen? Op basis van gegevens van SofaScore is er een vergelijking gemaakt.

Keito Nakamura (LASK Linz, 22 jaar)

Een van de namen die voorbij is gekomen is Keito Nakamura, die in het verleden uitkwam voor FC Twente en tijdens zijn periode in Enschede ook scoorde tegen PSV. Via omzwervingen is de Japanse aanvaller uiteindelijk in Oostenrijk terecht gekomen bij LASK Linz, waar hij momenteel in achttien wedstrijden elf keer tot scoren is gekomen en daarnaast zes assists heeft gegeven. Volgen de gegevens van SofaScore komt Nakamura nog niet in de buurt van Gakpo. De Japanner komt alleen op technisch en defensief vlak in de buurt van de voormalig smaakmaker van PSV.

Viktor Tsygankov (Dinamo Kiev, 25 jaar)

Viktor Tsygankov is een andere naam die gelinkt werd aan een eventuele overstap naar PSV. De 25-jarige Oekraïner staat onder contact bij Dinamo Kiev en vertegenwoordigt een waarde van 22 miljoen euro volgens Transfermarkt. De aanvaller kwam in totaal dit seizoen 23 keer in actie in clubverband en was daarin goed voor negen doelpunten en zes assists. Volgens SofaScore komt de Oekraïns international op creativiteit dicht in de buurt van Gakpo, maar moet hij op andere vlakken nog groeien.

Jesper Karlsson (AZ, 24 jaar)

De eerste naam die werd genoemd als mogelijke opvolger bij PSV was Jesper Karlsson. De geruchten werden zowel vanuit Alkmaar als Eindhoven tegengesproken, dus lijkt het erop dat de Zweedse aanvaller van AZ niet vertrekt. De 24-jarige aanvaller mistte door een blessure een groot aantal wedstrijd dit seizoen, maar kwam desondanks nog twaalf keer in actie. Hij was goed voor drie goals en drie assists. Volgens SofaScore komt Karlsson qua eigenschappen dicht in de buurt van Gakpo. De Zweed scoort alleen op technisch vlak beduidend slechter.

Donyell Malen (Dortmund, 23 jaar)

Misschien wel een van de grote favorieten: Donyell Malen. De speler van Borussia Dortmund is een oude bekende van PSV, daar hij eerder ook al in het shirt van de Eindhovenaren speelde. In Duitsland loopt het dit seizoen niet voorspoedig. De aanvaller, geboren in Wieringen, scoorde in de DFB Pokal zijn enige goal dit seizoen. Hij speelde in totaal negentien wedstrijden. Volgens SofaScore is Malen wel een van de beste opties om Gakpo op te volgen. Zowel op creatief, aanvallend als technisch vlak komt de aanvaller van Dortmund in de buurt van de naar Liverpool vertrokken speler.

De PSV-selectie

Intern heeft PSV natuurlijk ook diverse spelers die uit de voeten kunnen op de positie waar Gakpo de eerste seizoenshelft speelde. Anwar El Ghazi begon tegen Sparta (0-0) als linksbuiten en nadert volgens SofaScore Gakpo op aanvallend vlak, maar op andere vlakken blijft El Ghazi ver uit zicht. Xavi Simons, die tegen Sparta op het middenveld startte, is ook een speler die over het talent beschikt om Gakpo's rol in te vullen. Dit blijkt ook uit de gegevens van SofaScore. De creatieveling wordt tactisch en verdedigend beter geacht dan Gakpo en nadert de aanvaller ook op aanvallend en creatief vlak. Simons blijft alleen op technisch vlak achter.