Opinie van de Week: Waarom AZ nooit de bekerfinale van Feyenoord kan winnen

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

AZ cultiveerde andermaal zijn complex: weer een nederlaag tegen een club uit de traditionele top-drie van de Eredivisie. Bij monde van de trainer schoof het ditmaal de schuld af in de richting van scheidsrechter Kevin Blom. Voor een groot gedeelte een zwaktebod van een slecht verliezer. Want PSV naderde de landstitel puur op eigen kracht. Een slecht signaal zo’n twee weken voor de bekerfinale.

Wie van een gokje houdt, moet zoveel mogelijk inzetten op Feyenoord als zekere winnaar op 22 april in de Kuip. Als medefinalist heeft AZ beduidend minder kans, omdat het ook nog eens de Rotterdammers in eigen omgeving moet bestrijden. In die ambiance hebben zij zelfs meer dan het thuisvoordeel. Verlies lijkt bijna uitgesloten.

Bedenkelijk hoe makkelijk AZ instortte

Tegen PSV stortten de zo vaak geroemde organisatie en drive van de Alkmaarders binnen bijna vijf minuten compleet in. De aanstaande landskampioen bundelde alle veerkracht en overrompelde de tegenstander in recordtijd. Bedenkelijk, waarbij Blom wellicht een handje hielp maar waarbij het falen van AZ de doorslag gaf.

Okay, de strafschop voor PSV was gemakkelijk gegeven, maar om dan de arbiter op te knopen doet wel erg goedkoop aan. Ook in deze competitie valt inderdaad het gebruikelijke gebrek aan uniformiteit onder de scheidsrechters weer eens op. Trainer Fons Groenendijk was in Utrecht woedend op Dennis Higler, omdat hij gezamenlijk getrek van Tom Beugelsdijk en Lukas Görtler partijdig bestrafte met een vrije trap voor de thuisclub. Later beklaagde hij zich over het geschipper van het korps met de regels, wat helaas nooit zal verdwijnen onder de huidige zwakke leiding van de KNVB.

Indien Bas Nijhuis in Alkmaar zou hebben gefloten, zou PSV nimmer die strafschop hebben gekregen. In Zeist wordt dat ‘probleem’ onvoldoende onderkend. Met zijn te vrije en losse interpretatie van de regels zaait de 41-jarige Enschedeër constant verwarring. Daar doelde Groenendijk in feite ook op. Maar de nipte 3-3 van FC Utrecht was ook de beloning voor een uitgekiende vrije trap, waarmee specialist Zakarias Labyad in elk geval een punt redde voor zijn ploeg.

Ook onder Nijhuis had PSV de achterstand weggewerkt bij AZ

Ook onder Nijhuis had PSV de achterstand weggewerkt bij AZ, dat ondanks alle bewondering voor het attractieve spel simpel kwaliteit tekort kwam in deze thriller. Kennelijk was dat ook de mening van trainer John van den Brom, die ineens de tactiek aanpaste en overschakelde naar een onwennig 5-3-2. Dat resulteerde weliswaar aanvankelijk in een voorsprong van 2-0, maar die score verbloemde de waarheid.

Door het gewijzigde systeem lokte AZ het beslissende offensief van PSV als het ware uit. De ware zwakte verschool zich immers in de achterhoede, waar Ron Vlaar en Ricardo van Rhijn ritme ontbeerden en prompt ook in de fout gingen. En dat lag toch echt niet aan Blom. De defensie bleek totaal niet ingespeeld en bezweek vrij simpel onder de druk van PSV. Nog eens geaccentueerd door het gestuntel van doelman Marco Bizot, wiens oproep voor de selectie van het Nederlands elftal toch al de nodige verbazing wekte.

Niet Blom maar Van den Brom blunderde

Niet de scheidsrechter maar Van den Brom zelf viel de nederlaag van AZ tegen PSV te verwijten. Waarom ineens radicaal van tactiek veranderen? Pep Guardiola blunderde dezelfde tijd in Engeland, door zijn succesformule plots los te laten in de derby tegen United. Ook dat liep fataal af, met exact hetzelfde scoreverloop in Alkmaar. In het archief van topwedstrijden wemelt het van soortgelijke voorbeelden.

Ofschoon voetbal immer onvoorspelbaar blijft, valt te vrezen voor AZ in de bekerfinale. De club verdient lof voor de aanvallende instelling en kwalificeerde zich in elk geval al voor Europees voetbal. Maar op 22 april zal wederom blijken dat Feyenoord de afstand met de Noord-Hollanders niet wenst te verkleinen. Temeer, omdat de Rotterdammers met die prijs het verloren seizoen nog een beetje kleur kunnen geven.

Hopelijk heeft Van den Brom toch wat geleerd van het duel met PSV. Blijf trouw aan het ingeslepen concept, toon durf en trek je niets aan van de door Zeist aangestelde arbiter.

LEX MULLER