Buitenkansje: deze Eredivisie-spelers zijn in 2023 gratis op te pikken

Het nieuwe jaar nadert en dat betekent dat spelers die medio 2023 uit hun contract lopen, mogen praten met geïnteresseerde clubs. Voetbalflitsen zet een aantal interessante transfervrije Eredivisie-spelers voor je op een rijtje.

Mees Hilgers

Mees Hilgers is niet meer weg te denken bij FC Twente. De pas 21-jarige verdediger is dit seizoen een vaste waarde in de Enschedese defensie en maakte in september zijn debuut in Jong Oranje. Hilgers staat tot medio 2023 onder contract bij FC Twente, dat de optie heeft om de verbintenis met één jaar te verlengen. Een winters vertrek van Hilgers valt echter niet uit te sluiten. Volgens 1908 wil Feyenoord, dat afgelopen zomer nog in de markt was voor de jonge verdediger, de selectie achterin versterken en denkt daarbij aan Hilgers.

Florian Grillitsch

Afgelopen zomer maakte Florian Grillitsch de transfervrije overstap van TSG Hoffenheim naar Ajax. De geroutineerde middenvelder heeft tot dusver nog niet weten te overtuigen in Amsterdam en moet het voornamelijk doen met invalbeurten. Door zijn aflopende contract lijkt het Ajax-avontuur van Grillitsch niet langer dan één seizoen te duren.

Gijs Smal

Een van de absolute smaakmakers in de Eredivisie dit seizoen is Gijs Smal. De linkervleugelverdediger van FC Twente maakt zowel in defensief als in offensief opzicht een sterke indruk. De Tukkers hebben, net als bij Hilgers, een optie om het contract van Smal met één seizoen te verlengen. De 25-jarige linksback heeft een duidelijke toekomstwens. "Spanje vind ik een mooie competitie. Met mooie clubs en lekker weer. Ik zou het wel heel erg leuk vinden als een leuke Spaanse club komt", vertelde Smal begin november in de YouTube-serie Bij Andy in de Auto.

Marco van Ginkel

Marco van Ginkel komt dit seizoen weinig aan spelen toe bij PSV en dus lijkt een transfervrij vertrek uit Eindhoven de beste optie voor de middenvelder. Mogelijk keert hij terug bij zijn oude liefde Vitesse. Voetbal International bracht vorige maand naar buiten dat Van Ginkel, die tussen 2010 en 2013 onder contract stond bij de club uit Arnhem, in beeld is om de overstap naar GelreDome te maken.

Bas Dost

FC Utrecht stuntte afgelopen zomer door Bas Dost binnen te halen. De voormalig Oranje-international begon voortvarend aan zijn avontuur in de Domstad, met vijf treffers en één assist in zijn eerste vijf wedstrijden. In de twee daaropvolgende maanden kwam hij niet tot scoren. Het is daarom de vraag of FC Utrecht een langere samenwerking ziet zitten met Dost, die beschikt over een contract tot medio 2023.

Elayis Tavsan

Elayis Tavsan is pas 21 jaar oud, maar is al jaren een vaste basisklant bij NEC Nijmegen. De talentvolle aanvaller was afgelopen zomer dicht bij een vertrek uit De Goffert, maar van een transfer kwam het uiteindelijk niet. Zo weigerden de Nijmegenaren een bod van Olympiakos. Tavsan is dit seizoen dus transfervrij en daardoor een mooi buitenkansje voor clubs als Ajax, Feyenoord en PSV.

Matúš Bero

Vitesse draait vooralsnog een matig seizoen en staat na veertien speelrondes op de dertiende plek. Het contract van aanvoerder Matúš Bero loopt af en het valt niet uit te sluiten dat de Slowaak vertrekt uit Arnhem, gezien de slechte resultaten. Door zijn goede prestaties in het vorige voetbaljaargang kan Bero zeker een toevoeging zijn voor menig Europese subtopper.

Václav Černý

We sluiten dit lijstje af met Václav Černý, die weer helemaal terug is bij FC Twente na zijn knieblessure. De vleugelaanvaller kwam dit Eredivisie-seizoen twaalf keer in actie. Daarin scoorde hij viermaal en gaf hij twee assists. Ook maakte hij namens het Tsjechische elftal speelminuten in onder meer de Nations League. Černý is transfervrij en kan dus gaan uitkijken naar een nieuw (buitenlands) avontuur, al behoort een langere samenwerking met FC Twente natuurlijk ook nog tot de mogelijkheden.

Feyenoord-doelman vertrekt