Hebben Ajacieden voorrang op een plek in Oranje?

Het Nederlands elftal en het selectiebeleid zorgt altijd voor een storm aan discussie. Welke spelers verdienen een oproep voor Oranje? En welke verdienen het juist niet? Het land van zeventien miljoen bondscoaches heeft uiteenlopende meningen. Een vraag die bij vele bondscoaches terugkeerden: hebben Ajacieden voorrang op een plek in Oranje? In het Algemeen Dagblad werd het door journalist en columnist Sjoerd Mossou uitgezocht: "Ajax-spelers debuteren inderdaad véél sneller dan spelers van Feyenoord en PSV".

Het Algemeen Dagblad trekt aan de hand van cijfers gepresenteerd in het ESPN-programma de Voetbalkantine een conclusie. In het overzicht (dat keek naar Oranje-debutanten sinds 2000) is namelijk te zien dat Oranje-internationals uitkomend voor Ajax gemiddeld 34,5 wedstrijden in de Eredivisie 'nodig hebben' voordat zij hun debuut maken bij het Nederlands elftal. Het verschil met spelers van Feyenoord en PSV? Spelers uit Eindhoven hebben gemiddeld 85,5 wedstrijden nodig voordat ze mogen debuteren in Oranje, terwijl Feyenoorders 86,8 wedstrijden gemiddeld achter hun naam hebben staan alvorens zij debuteren in het Nederlands elftal. 

Ajacieden domineren de top 10

Het eerste overzicht met het gemiddeld aantal Eredivisie-duels dat spelers van een bepaalde club nodig hadden om te debuteren in Oranje, wordt kracht bij gezet door een overzicht van Oranje-debutanten met de minste Eredivisie-wedstrijden. Daar zijn namelijk ook zeven spelers van Ajax in de top-10 te vinden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Nederland Oranje Maduro Vlaar De Ligt Sneijder Rekik Van Gaal Ajax PSV AZ

Hedwiges Maduro had slechts drie Eredivisie-duels nodig voordat hij in 2005 zijn debuut in Oranje maakte. De tweede plek is nog gereserveerd voor Ron Vlaar, destijds spelend bij AZ. De centrumverdediger maakte na slechts zes Eredivisie-duels zijn debuut in Oranje. Hierna volgt een reeks van zes Ajacieden met Matthijs de Ligt (7 wedstrijden), Joël Veltman (11 wedstrijden), Ryan Babel en Wesley Sneijder (beiden 12 wedstrijden) , Kenny Tete (13 wedstrijden) en Ricardo van Rhijn (15 wedstrijden). De top-10 wordt gecomplementeerd door Karim Rekik, die achttien Eredivisie-duels speelde voordat hij debuteerde en Jetro Willems op een gedeelde tiende plek met Ugur Yildirim, die beiden 20 duels in de Eredivisie speelden. Mossou concludeert dat een vroeg debuut geen garantie biedt op een carrière in de wereldtop, aangezien alleen Wesley Sneijder uit de lijst van 'snelste' debutanten, de absolute top heeft behaald en Matthijs de Ligt als enige speler uit het overzicht nog actief international is.